Connect with us

Странски банки

Лагард: Ќе ги зголемуваме каматните стапки се додека не ја намалиме инфлацијата на 2%

Објавено

на

Управниот совет на Европската централна банка оваа недела ги зголеми клучните каматни стапки за еврозоната за 0,5 проценти, завршувајќи го осумгодишниот период на негативни каматни стапки.

„Обединети сме во решително враќање на инфлацијата на целното ниво од 2 проценти на среден рок. Ова е прво зголемување на стапките во последните 11 години, но всушност е само последниот чекор во укинувањето на специјалните мерки што моравме да ги донесеме како одговор на низа кризни ситуации”, напиша претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард во авторски текст, пренесува „Вечерњи лист“.

„Почнавме со укинувањето на посебните мерки минатиот декември, кога најавивме прекинување на програмата за откуп на обврзници поради пандемијата, што и помогна на еврозоната полесно да се справи со последиците за економијата кои произлегуваат од кризата предизвикана од болеста КОВИД. -19.

Минатиот месец ги суспендиравме купувањата во програмата што започна во 2015 година, кога еврозоната беше загрозена од ризикот од дефлација, што може да биде штетно колку и високата инфлација“, вели Лагард и додава:

„1. Инфлацијата ќе се врати на целното ниво од 2%

Со чекорите што ги преземаме, испраќаме јасна порака до компаниите, работниците и инвеститорите: инфлацијата ќе се врати на целното ниво од 2% на среден рок. Со нив веќе влијаеме на каматните стапки во целата еврозона и тие ќе влијаат на економијата на начин што ќе придонесе за враќање на целокупната стабилност. Ќе продолжиме да ги зголемуваме каматните стапки се додека е потребно за да се врати инфлацијата на нашето целно ниво. Во исто време, свесни сме за големата неизвесност со која се соочува Европа, пред се поради војната и цените на енергијата. Како што економијата се развива и одговара на бројните внатрешни и надворешни предизвици, Управниот совет ќе ја разгледа ситуацијата и врз основа на новите податоци ќе одлучи за вистинската динамика на следните чекори.

2. Неопходен е непречен пренос на монетарната политика низ еврозоната

Монетарната политика ја спроведуваме во монетарната унија на 19 земји, на која наскоро ќе се приклучи и 20-та земја – Хрватска. Според тоа, нашата политика се доставува до домаќинствата и компаниите на 19 различни финансиски пазари. За успешно да одговориме на високата инфлација во целата еврозона, мора да се грижиме за непречено нејзино пренесување во сите земји од еврозоната. Затоа дизајниравме нов инструмент: Инструментот за заштита на преносот (TPI). Со него ја штитиме уникатноста на нашата монетарна политика, а со тоа придонесуваме за стабилност на цените на среден рок.

Еврото обединува 340 милиони граѓани. Таа е стабилна валута од нејзиното воведување и тоа нема да се промени. Ние сме посветени на одржување на неговата стабилност. Тоа е наша задача и ќе ја исполниме“, заклучува шефицата на Европската централна банка.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно