Connect with us

Останато

КХВ публикува прирачник за издавање на општински обврзници

Објавено

на

Комисијата за хартии од вредност како регулатор на пазарот на капитал во континуитет низ различни модалитети ги поттикнува сите потенцијални издавачи на хартии од вредност своите проекти да ги реализираат преку алтернативен начин на финансирање како што се општинските обврзници.

„Со цел да им помогне на едниците за локалната самоуправа да ја отпочнат и полесно да ја спроведат постапката за издавање на општински обврзници, а на инвеститорите да разберат дека станува збор за процес кој е под регулаторен надзор, Комисијата за хартии од вредност издаде Прирачник за издавање на општински обврзници, се вели во соопштението на Комисијата за хартии од вредност.

Ова издание е своевиден Патоказ кој се очекува да ги води едниците за локалната самоуправа низ постапката за издавање на локални обврзници и истиот во електронски  облик е достапен на следниот линк: https://www.sec.gov.mk/Priracnici/Prirachnik-za-izdavanje-na-opshtinski-obvrznitsi-

Останато

Што научивме од овогодишната конференција за е-трговија?

Објавено

на

Во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, на 11-ти ноември се одржа Петтата конференција за е-трговија, на тема “E-commerce. Accelerate!”, на која присуствуваа над 470 лица со физичко присуство, а истата ја следеа и преку 130 лица со онлајн присуство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти

Објавено

на

Невработеноста во еврозоната падна на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти во октомври, покажуваат бројките што ги објави „Евростат“, статистичката агенција на ЕУ. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечната плата во октомври во Црна Гора изнесувала 720 евра

Објавено

на

Просечната плата без даноци и придонеси во Црна Гора во октомври, според податоците на Управата за статистика (Монстат), изнесувала 720 евра и е за 0,3 проценти повисока од септември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно