Connect with us

Домашни банки

КХВ даде зелено светло, во следните денови Охридска станува дел од Шпаркасе Банка

Објавено

на

Комисијата за хартии од вредност на Република Северна Македонија на 43-тата седница со која претседаваше донесе Решение со кое понудата за преземање на “Охридска банка” АД Скопје што ја даде Штаермеркише Банк унд Шпаркасен АГ Грац, Австрија (Steiermärkische Bank und Sparkassen AG), се утврди за успешна.

Понудата за преземање била прифатена од 143 акционери кои поседуваат 472.839 обични акции со право на глас што претставува 91,5733% од вкупниот број на издадени обични акции во Охридска банка АД Скопје.

Преземањето на хартиите од вредност се врши по цена од 6.298,79 денари по акција. Понудата за преземање се однесуваше на 516.350 обични акции со право на глас, издадени од Охридска банка АД Скопје, а најмалата количина на хартии од вредност која требаше да се прифати за понудата да се смета за успешна беше 384.844 обични акции, која е надмината.

Штаермеркише Банк унд Шпаркасен АГ Грац плати вкупно 2,98 милијарди денари (48,4 милиони евра) за 472.839 акции на Охридска банка АД Скопје.

Домашни банки

Халкбанк уште еднаш ја покажа на дело својата општествена одговорност – Банката откупи 300 билети од МНТ со цел поддршка за културата

Објавено

на

Изминатиов период, додека светот се соочува со пандемијата од вирусот КОВИД-19, а бизнисите ги трпат економските последици, сведоци бевме како Халкбанк, низ повеќе активности и иницијативи, дава поддршка на повеќе трговци кои беа погодени од корона кризата. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Глобал Фајнанс ја прогласи Халкбанк за „Најдобра банка за работа со население за 2020 година“

Објавено

на

Халкбанк АД Скопје од страна на престижниот светски финансиски магазин Глобал Фајнанс (Global Finance) е прогласена за Најдобра банка за работа со население за 2020 година. Истовремено, банката е добитник и на наградата „Commerzbank’s STP Award 2019“ која ја доделува лидерот за меѓународни финансиски услуги Комерцбанк АГ како признание за брзината и квалитетот на меѓународните плаќања и трансфери. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Промена на работното време на експозитурите на Шпаркасе Банка

Објавено

на

Од 02.07.2020 година а заклучно со 18.07.2020 година, Шпаркасе Банка Македонија започна со издавање на домашната платежна картичка „Купувам домашно“, која е дел од третиот сет на мерки на Владата на Република Северна Македонија за поддршка на одредени групи на граѓани и ревитализација на домашната економија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно