Connect with us

Осигурување

Крсте Шајноски ќе ја води Агенцијата за супервизија на осигурување

Објавено

на

Професорот Крсте Шајноски ќе биде нов предводник на Агенцијата за супервизија на осигурување, а на оваа позиција доаѓа на местото на Климе Попоски.

Тој е вонреден професор на постдипломските студии на Институтот за бизнис и економија. Исто така, е еден од сопствениците на веб порталот Фактор.мк, а претходно има работено како новинар во Телма, и предавано на студентите на Високата школа за новинарство.

Неговото именување треба да се случи на седница на Собранието закажана за 11 декември.

Шајноски е предложен од Владата во ноември годинава кога истече вториот мандат од пет години на досегашниот претседател на Советот на експерти на Агенцијата за суоервизија на осигурувањето Климе Попоски. Попоски првпат беше избран за претседател на Советот на експерти на Агенцијата во ноември 2009 година.

Шајноски во својот професионален ангажман претходно бил консултант на осигурителните друштва Кроација но, и доцент на Економскиот факултет во Штип.  Работел и како инвестициски советник.

Покрај Шајноски, пратениците ќе треба да го именуваат Злате Симоновски за член на Советот на експерти на ова регулаторно тело со мандат од пет години. Тој е актуелен извршен член на Советот на експерти.

Осигурување

Триглав Осигурување донираше опрема на ЈЗУ Специјална Болница по гинекологија и акушерство „Мајка Тереза“ – Чаир

Објавено

на

Триглав Осигурување даде поддршка на Специјалната Болница по гинекологија и акушерство „Мајка Тереза“ Чаир, со донирање на гинеколошки кревет за третман и преглед, со цел да и овозможи на оваа здравствена установа да ги унапреди условите за работа, како и да ја подобри услугата, којашто болницата ја обезбедува за своите пациенти. (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Животот го осигурале над 242.000 граѓани, вложиле 21,5 милиони евра за девет месеци

Објавено

на

Вложувањата во животно осигурување во првите девет месеци годинава се зголемени за 12 отсто во споредба со истиот период лани и достигнаа 1,32 милијарди денари (21,5 милиони евра). Повеќе од 242.000 граѓани имаат полиса за осигурување живот заклучно со крајот на септември годинава, покажуваат официјалните податоци на Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО). (more…)

Продолжи со читање

Осигурување

Продажбата на полиси достигна 122 милиони евра, осигурувањето порасна за 18%

Објавено

на

Граѓани, фирми и институции вложија 7,5 милијарди денари (122 милиони евра) во неживотни осигурувања во првите девет месеци годинава. Продажбата (бруто полисирана премија – БПП) на осигурителни услуги во овој период порасна за 18 отсто (19 мил.евра) во споредба со истиот период во 2020 година. Бројот на склучени договори за осигурување во овој период е зголемен за 32 отсто и надмина 1,13 милиони, покажуваат официјалните податоци Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО). (more…)

Продолжи со читање

Популарно