Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Странски банки

Пуштени во оптек првите евро банкноти со потписот на Кристин Лагард

Објавено

на

Новата претседателка на Европската централна банка, Кристин Лагард, го додаде својот потпис на евро банкнотите, кои ги опишува како „најопипливиот симбол на европската интеграција“.

Кристин Лагард ги потпиша евро банкнотите на кратка церемонија во средата во седиштето на ЕЦБ во Франкфурт, неколку недели откако го започна својот осумгодишен мандат како четврти претседател на ЕЦБ.

Ова се и првите евро банкноти, потпишани од новиот лидер на Европската централна банка.

Секоја евро банкнота го носи потписот на претседателот на институцијата. Во моментов од банкнотите кои се во оптек, најмногу го носат потписот на Марио Драги, чиј мандат заврши минатиот месец.

Бројот на евро банкноти од почетокот на воведувањето на оваа валута постојано беше во оптек, како одраз на важноста на готовина во европската економија и меѓународната привлечност на еврото. Во моментов во оптек има 23 милијарди банкноти  во вредност од 1,26 трилиони евра, од кои третина се користат надвор од еврозоната. Оваа квота исто така, вклучува банкноти во оптек во Црна Гора.

Лагард, меѓу другото, истакна дека еврото е „извор на енергија на европската економија“.

„Во еврозоната, банкнотите се користат за малопродажни трансакции повеќе од кое било друго средство за плаќање. Околу 79% од сите трансакции се вршат во готово, што е повеќе од половина од вкупната вредност на сите плаќања“, изјави новата шефица на Европската централна банка.

Таа додаде дека потпишувањето на белешките не е само процедурална задача.

„Овие банкноти се дел од нашата економија, нашиот идентитет и нашата култура. Ние во ЕЦБ имаме огромна одговорност да ја осигураме нивната доверба“, рече Лагард, додавајќи дека банките во еврозоната се безбедни и вредноста на валутата е стабилна.

Странски банки

Словенечката централна банка најде ризик за перење пари во Unicredit

Објавено

на

Централната банка на Словенија утврдила слабости во процедурите на словенечката Unicredit банка поврзани со ризици за перење на пари. Unicredit не обезбедила соодветни услови за спроведување на функции кои ќе спречат перење на пари и на тој начин го ослабила ефективното управување на ризикот. Исто така, се намалиле капацитетите за овозможување на соодветна внатрешна контрола. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ММФ ќе врши увид во мерките на нордиските банки против перење пари

Објавено

на

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ќе спроведе истрага за мерките на нордиските банки и регулаторите за спречување активности за перење пари во тој регион и во балтичките земји, по низа наводни пропусти, објави Централната банка на Шведска. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Robinhood стартапот се откажа од намерата да стане банка

Објавено

на

Иновативниот стартап Robinhood ја повлече апликацијата со која бара одобрување да регистрира комерцијална банка во САД на федерално ниво со осигурување на депозитите.

Robinhood започна како брокерски стартап кој за сите тргувања со хартии од вредност и продукти од криптовалути не наплаќаше провизија за своите корисници.

Набрзо фин-тек компанијата забележа огромни успеси и сега е проценета на вредност од над 7 милијарди долари, но нивната идеја за нудење на финансиски услуги со менаџирање на трансакциски сметки засега нема да се реализира.

Од Robinhood соопштија дека доброволно ја донеле одлуката да ја повлечат апликацијата од регулаторното тело, но дека не се откажуваат од плановите за иднината да нудат финансиски и банкарски услуги.

Според Robinhood и натаму ќе продолжат да работат на иновации кои ќе подобрат услугите за корисниците и нивниот опфат, па така и предизвикот за традиционалните финансиски институции ќе се зголемува.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange