Connect with us

Business Man

Кристиан од Big heart преку претприемништво им помага на луѓето со потешкотии

Објавено

на

Предизвикот на Big heart како социјално претпријатие е да се грижи за кариерата на артистите (музичари, актери, комичари, магионичари) и истите ќе ги промовира во медиумите, а дополнително и ќе обезбедува настапи за секој од нив. Уметниците ќе бидат амбасадори на социјалната мисија на претпријатието, која е борба против стигмата кон лица со ментални болести и попречености.

Мисијата на претпријатието е предвидена да се постигне така што уметниците ќе се едуцираат за менталното здравје, а воедно ќе одржуваат свои настапи во психијатриски болници, па така ќе се стави акцент на запознавање со предизвиците со кои се соочуваат лицата со попреченост, , работно ангажирање на лица од ранливи категории, промоција на екологија и хумани вредности.

Кристиан Шопов одвои време и ни ја објасни неопходноста да се помага на луѓето со потешкоти.

Банкарство.мк: Вработувањето на инвалидни и/или хендикепирани лица е табу тема кај Македонските компании, бидејќи за жал ретко која компанија се одлучува да ги вработи. Вашата компанија е пример за социјална и општествена одговорност и една од ретките која вработува хендикепирани лица. Во Вашиот тим имате момче со оштетен слух и девојка со физичка попреченост. Колку е важно лицата со посебни потреби и ограничени можности да се интегрираат во деловното работење со оглед дека многу често се дискриминирани од општеството и пред се компаниите?

Кристиан: Вработувањето на лица со физичка попреченост а воедно и сите останати ранливи групи на луѓе е од особена важност за нашата држава бидејќи на тој начин сведочиме дека нашата татковина нуди еднакви можности за сите нејзини граѓани. Секој човек има огромен потенцијал во себе и заслужува да може истиот да го реализира и да живее од него. За жал во нашата држава сведоци сме дека постојат предрасуди кон лицата од ранливите групи луѓе но според мене тие предрасуди се само илузија. Не значи доколку некој има поразлична животна приказна од онаа на просечниот граѓанин дека е не способен да работи или дека треба да се гледа поинаку на него. Верувам во свет во кој има можности за сите луѓе без разлика на било што, бидејќи среќата според мене треба да биде загарантирано право за секој човек без разлика на било што.

Банкарство.мк: Добитник сте на наградата за Социјално Претприемништво 2018. Колку ваквата финансиска инекција е значајна за развој на една стартап бизнис идеја?

Кристиан: Не да е значајна, презначајна е. Парите се секако добредојдени и ќе претставуваат како ветер во едрата на нашиот социјален бизнис брод но уште од поголемо значење е признанието на стручната жири комисија. Самото признание дава охрабрување и стимул за понатамошно творештво. Признанието воедно отвара можности за нови соработки.

Банкарство.мк: Постоите веќе една година и се соочувате со многу предизвици, но и успешни проекти. Во моментов соработувате со Пакомак и работите на на Еко Магичен Караван и правите еко претстави за деца. Што е целта на овој проект? Кои се Вашите планови за идни соработки за поголеми проекти?

Кристиан: Целта на проектот со еко караванот со еко магионичарската претстава е на еден забавен, уникатен, интерактивен начин да се потркене свеста кај најмладите, кај децата на возраст од 6-10 години да станат свесни за важноста од селектирањето на отпадот и како истото да го практикуваат. Децата преку претставата учат како да создадат почист свет. Што се однесува до идните проекти предлагам да оставиме иднината да го даде одговорот на моите сегашни планови.

Банкарство.мк: За остварување на големи успеси и работење на големи проекти, потребно е да имате и добар тим. Колку уметници моментално има во компанијата и во кој сектор?

Кристиан: Јас сум илузионист и менаџер на компанијата. Инаку сум дипломиран економист на департман маркетинг. Мој деловен асистент е Ивана која се соочува со животен предизвик физички хендикеп. Таа е задолжена за договарање на настапите преку телефон и е-маил. Таа е моја десна рака. Јас сум вработен, а во моментов тече постапка за вработување на Ивана. Сите останати соработници се ангажираат по потреба за нашите проекти. Инаку продукциската куќа во моментов има само еден артист тоа сум јас и така ќе биде заклучно со оваа 2018 година. Следна година семејстовто на артисти ќе се прошири.

Банкарство.мк: Покрај претставите со Пакомак, дали во моментов имате и други и претстави? Колку претстави сте имале до сега и која била нивната содржина?

Кристиан: Настапувам на приватни забави, настани на комапнии. До сега сум имал огромен број на настапи и содржината била забавна. Едукативниот момент во претставите е нов концепт за мене иако во минатот експериментирав со истиот но дури сега после 14 години настапување како илуионист успешно го имплементирав истиот.

Банкарство.мк: Како личност која ги исполнува своите визии и притоа успева да направи и влијание во општеството преку нивна реализација, што имате да им порачате на нашите читатели?

Кристиан: Да не се измачуваат барајќи материјални минливи работи, туку првин да го бараат Бога а сето останато ќе им се додаде во животот.

Business Man

Challenger: Бизнисите да се приклучат на платформата за да бидат „зелени“

Објавено

на

Challenger е новата мобилна апликација за која мора да знаете, бидејќи кога ќе биде лансирана не смеете никако да ја пропуштите. Challenger е нов македонски стартап кој сака преку мобилна апликација да ги менува здравите навики на македонските граѓани, повеќе да поминуваат „зелени“ километри, да собираат поени, а со тоа и соодветни награди и признанија. Исто така Challenger сака да ги поттикне на општествена одговорност компаниите и институциите со цел да се креира нова зелена маркетинг платформа која ќе нуди многу предности. За начинот на кој функционираат како стартап, за пристапот до финансии за развој на идејата и техничкото решение, како и за тоа што ќе понуди апликацијата разговаравме со Теодора, Стефан, Олга и Митко од Challenger.

Што е Challenger? За кратко време успеавте да соберете многу внимание од јавноста која очекува многу интересен проект, особено пред почетокот на зимата кога се враќаат темите за загадувањето и проблемите со здравјето на луѓето?

Challenger e мобилна апликација за сите кои сакаат да добијат некоја награда за своите поминати зелени километри (пешки или на велосипед). Ние сакаме да ги предизвикаме нашите сограѓани, независно дали млади, студенти, родители, возрасни, активисти, оние кои се движат, кои сакаат да бидат промената во ова општество, или пак оние на кои им недостасува поттик да поминат километар повеќе, па и онаа група на луѓе кои се веќе наши локални еко супер херои.

Challenger ќе функционира на следниот начин:

1.Поминатите километри со пешачење или пак додека возите велосипед се претвораат во  Challenger поени
2. Challenger поените се заменуваат со кодови за попусти или пак бесплатни производи/услуги
3. Challenger е начин заедно да се избориме за почист воздух, да го намалиме секојдневниот сообраќаен метеж, затоа поставуваме предизвици (дневни,неделни или месечни) и за секое успешно исполнување се добиваат директни награди

Веројатно тоа што го привлече вниманието на јавноста, на наша голема среќа, е токму пристапот на нашето решение, а тоа е дека само како заедница на граѓани, бизниси и организации може да направиме промени. Затоа сакаме сите да ги повикаме да ни се приклучат во остварувањето на нашата цел, и заедно да бидеме дел од решението на аерозагадувањето, а не од проблемот.

Кој стои зад Challenger, може да ни раскажете како се склопи тимот и успевате ли да ја усогласите вашата визија, колку е голем предизвикот да се работи на ваков проект?

Приказната на Challenger започна на минатогодишниот StartupWeekend Скопје. Кога ќе се свртиме наназад сфаќаме дека работиме заедно веќе година дена, и тоа ни се чини нереално, бидејќи времето лета, како вчера да бевме во CeedHub. Еуфоријата која ја добивме не мотивираше да продолжиме првите месеци. Потоа дојдоа вистинските предизвици, кој од нас ќе продолжи да работи, како да го оформиме производот, да решиме во кој правец ќе продолжиме…. Процесот беше далеку од лесен, но едно е факт сите сме заљубени во Challenger, едноставно сонуваме да успее. Веројатно тој жар кај сите е тоа што не натера да аплицираме на различни натпревари каде што добивме и признанија. На кратко позади идејата на Challenger се Теодора, Стефан, Олга и Митко, кои воедно се основачи и на компанијата GreenIT. Наскоро ќе објавуваме и интересни текстови од нашиот тим, односно како се справувавме со нашите предизвици, избор на технологија, како ние го гледаме нашиот тим итн., така да следете го нашиот блог на www.challenger.mk 🙂

Кои ќе бидат главните цели на Challenger и како очекувате да се вклучи бизнис секторот во вашата приказна?

Главната цел на Challenger e да биде платформа преку која ќе се создава една општествено одговорна – зелена заедница, каде што луѓето развиваат навики да користат алтернативни методи на транспорт, а од друга страна локалните бизниси го подржуваат ова однесување.

Challenger е единствена платформа преку која бизнисите ќе можат да се вклучат на трендот, да бидат препознаени како зелени бизниси. На кратко бизнисите ќе може да спонзорираат предизвици и за истите да даваат директни награди на учесниците кои успешно го исполниле тој предизвик. Дополнително во нашата Challenger продавница бизнисите може да поставуваат бесплатни, или кодови за попуст за своите услуги и производи, а со самото тоа стимулираат и општествено одговорно однесување помеѓу своите сограѓани.

Ние велиме, времето да се биде ЗЕЛЕН бизнис е СЕГА, затоа им овозможуваме на бизнисите алатка без да трошат дополнителни ресурси.

Имате ли искуство со наоѓање на финансии од банкарскиот сектор, дали е тоа чекор на кој ќе треба да работите и што очекувате?

Во изминатиот период бевме во инкубациска програма подржана од банка, каде што се одборува кредит со ниска каматна стапка. Поради фактот дека сме на самиот почеток и се трудиме да го испробаме нашиот бизнис модел на пазарот, се уште не сме подготвени за подвиг на добивање финансии од банкарскиот сектор. Како нов startup, гледаме рационално и ефективно да ги користиме ресурсите кои ни се на располагање, па затоа се пријавуваме на различни настани каде што можеме да добиеме грантови или ко-финансирања. Се разбира кога ќе дојде моментот на експанзија и влегување на други пазари, тогаш финансиите од банкарскиот сектор ќе бидат потребни, но во овој момент се трудиме да најдеме алтернативни начини.

Како иновативен стартап модел дали Challenger го гледате на регионалниот и глобалниот пазар и што мислите за конкуренцијата?

Challenger е дефинитивно модел кој лесно се реплицира, и нашата првенствена замисла е Challenger да биде препознатлива алатка на Балканскиот пазар, со цел да ја развиеме Challenger и во другите Европски држави. За наша среќа на регионалниот пазар не постојат слични апликации како нашата, па конкуренцијата е занемарлива. Но, гледајќи го европскиот и глобален пазар, има апликации кои се веќе етаблирани и функционираат одлично во одредени држави, така да конкуренцијата таму е прилично силна. Се разбира, многу е рано да зборуваме за влегување на европски и светски пазари, додека не ја етаблираме Challenger на домашниот, па потоа и на регионалниот пазар. Затоа сакаме да ги имплементираме нашите планови чекор по чекор, и да оставиме пазарот и времето да ни покажат во која насока треба да се развиваме.

Продолжи со читање

Business Man

Максим Максимовиќ [Џангл Травел Македонија]: Патувајте со нашето насмеано племе по целиот свет

Објавено

на

Џангл Травел од Србија – регионален лидер во далечни патувања деновиве отвори канцеларија во центарот на Скопје и по повод отворањето подарува патување на Бали. Џангл Травел веќе 15 години постои во Србија, а последните неколку години е апсолутен лидер во далечни патувања во нашиот регион. Со свои канцеларии во Белград, Нови Сад, Подгорица, Сараево, Загреб, а од неодамна и во Скопје, Jungle Tribe е несекојдневна агенција која на луѓето сака да им овозможи поразличен вид на патувања. (more…)

Продолжи со читање

Business Man

Кирил Колемишевски со одлична иницијатива, парите од дневници ги искористи за садење дрвја

Објавено

на

Заменик министерот за економија, г-дин Кирил Колемишевски во текот на вчерашниот ден иницираше прекрасна работна акција која има за основна цел зазеленување на главниот град. (more…)

Продолжи со читање

Популарно