Connect with us

Останато

КРИЗА ИЛИ ЗАКРЕПНУВАЊЕ – Што не очекува во 2022 година!?

Објавено

на

Познатиот економист Нуриел Рубини во 2018 година ја претстави својата теза за четири можни сценарија по големите кризи, кои овие денови се порелевантни од кога било.

Професор на школата за бизнис во Њујорк Стерн, препознаен во мас -медиумите ширум светот како д -р Дум, бидејќи, меѓу другото, тој точно предвиде пукање на хипотекарниот балон во Соединетите држави што доведе до Светска финансиска криза во 2008 година, Рубини ги разгледува можностите од оптимистичкото сценарио за „Златни брави“, преку се почесто споменуваната стагфлација, се до прифаќањето на општото глобално забавување како „нова нормалност“.

Закрепнувањето од првата половина на 2021 година неодамна даде место за нагло забавување на инфлацијата и скок на инфлацијата многу над целта на централната банка за посакуваниот коридор од 2%, поради ефектите од вирусот на делта од коронавирус, тесните грла во снабдувањето, пазарот на трудот домино, но и се поизвесните енергетски кризи во Европа и континентална Азија, вклучувајќи ја огромната и многу влијателна кинеска економија.

Накратко, Рубини класифицираше четири можни сценарија според врската помеѓу инфлацијата и економскиот раст како два најважни параметри.

Првата опција е најоптимистичкото, таканаречено сценарио „златна коса“, што подразбира силен раст со умерена инфлација во целните вредности. Се разбира, политичарите и населението се надеваат на ова, и до пред неколку месеци, аналитичарите на Вол Стрит тврдеа дека тоа е токму она што не очекува од следната година, поттикнато од повеќе добри знаци на закрепнување од врвот на пандемијата. Меѓутоа, за краток временски период, застрашувачките фактори што се обединија преку ноќ ги претворија синоптичарите во речиси носители на апокалиптични знаци.

Затоа, стагфлацијата стана многу често користен термин, како комбинација на висока инфлација и бавен раст. Тренд што, може да се каже, веќе започна срамежливо, иако прашањето е се уште дали ќе продолжи.

Како и во случај на стагфлација, третото сценарио – силен економски раст, но истовремено и висока инфлација – предизвикува љубопитност за можните реакции на централните банки доколку се остварат. Дали ќе дозволат или ќе ја спречат инфлацијата по секоја цена?

На четврто место беше општото глобално забавување на економскиот раст, со умерени стапки на инфлација. Опција која во моментов на многумина им изгледа примамлива со оглед на црните облаци на повидок, освен веројатно за најголемите инвеститори на берзи.

Никој не може со сигурност да каже што навистина ќе се случи во 2022 година, но професорот на Белградската банкарска академија Зоран Грубичиќ, се обиде да даде краток преглед, во согласност со актуелните светски трендови.

„Мислам дека во овој момент, најреално од понудените можности е изборот да се ограничи на две сценарија, односно нивна комбинација, на нешто помеѓу стагфлација и прилагодување на долната линија на економскиот раст. Има многу трошочни причини за туркање на инфлацијата, но не оние што поминуваат низ агрегатната побарувачка, туку оние што ги зголемуваат цените, со економска стагнација“, вели Грубичиќ и додава дека се уште е неблагодарно да се прогнозира, бидејќи како што гледаме, важните фактори може да се сменат во моментот. На пример, ако се случи екстремно сурова зима во евроазискиот простор, со постојната побарувачка за енергија.

„Според овие сценарија, дури и земјите во развој, вклучително и оние кои досега постигнаа многу динамични стапки на раст, ќе мора да се приспособат на умерен раст од 1-2 проценти и да го прифатат како добар. Единствено на што сум посклон да верувам е дека повисоката инфлација ќе остане на сила уште некое време, така што ефектот на стагфлација ќе се манифестира на почетокот“, заклучува Грубичиќ, потсетувајќи дека овој термин првпат се појави во раните седумдесетти години, поради нафтената криза високите цени на енергијата, и следствено на инфлацијата и збогатувањето на земјите-членки на ОПЕК.

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно