Connect with us

Лични финансии

Кредитна картичка – дар или проклетство?

Објавено

на

Кога работите да ја изградите или обновите вашата кредитна историја, како користите кредитна картичк е најважно пред сè. Важно е да го користите кредитот на вистинскиот начин да се изгради и одржува добар кредитен рејтинг. За жал, кредитни картички не доаѓаат со прирачник што ви кажува како да ги користите одговорно. Можеби веќесте научиле на потешкиот начин за опустошувачките ефекти од злоупотребата на кредитот, но никогаш не е предоцна да се започне одново.

Ако сакате да започнете со вашата прва кредитна картичка, внимателно и полека неа. Не излегувајте во шопинг за веднаш да ја максимирате употребата на вашата кредитна картичка. Всушност, никогаш не треба да ја максимирате вашата картичка. Наместо тоа, направете мали трошоци на вашата кредитна картичка и плаќајте го билансот во целост секој месец. Целта на кредитна картичка не е да купувате работи за кои немате пари, туку да почнете да градите добра кредитна историја и да ви се всадат добри кредитни навики.

Откако сте создале навика да ја плаќате сметката во целост, подобро сте подготвени да ја користите вашата кредитна картичка за малку поголеми купувања. Продолжете да ги одржувате вашите набавки ниски, 30% од вашиот кредитен лимит или помалку. Тоа значи дека вашата рамнотежа никогаш не треба да оди над 30 евра на кредитна картичка со лимит од 100 евра.

Кога ќе купите со кредитна картичка, ставете ја исплатата настрана, така што нема да ја потрошите пред да пристигне сметката. Потоа, кога е време да ја платите сметката за вашата кредитна картичка, веќе имате платена исплата. Можете исто така да направите исплата на кредитна картичка наскоро по купувањето, дури и ако сметката сè уште не пристигнала.

По неколку месеци користење на вашата кредитна картичка на вистинскиот начин, вашиот доверител може да го зголеми вашиот кредитен лимит, овозможувајќи ви да наплаќате повеќе со вашата картичка. Продолжете да останетате 30% од вашата граница, дури и кога вашата граница се зголемува. Ако неодговорно почнете да ја користите вашата кредитна картичка, издавачот на вашата кредитна картичка може да го намали кредитниот лимит исто толку брзо.

Кога ќе ставате пари настрана за да ја платите сметката за вашата кредитна картичка, осигурајте се дека нема да ги потрошите на нешто друго пред да пристигне сметката за кредитна картичка. Испратете го вашето плаќање порано ако мислите дека ќе бидете во искушение да ја потрошите вашата исплата. Ова се вика самодисциплина и финансиска одговорност.

Може да има месеци со неочекувани трошоци кои ќе ве спречат целосно да го платите вашиот биланс. Во текот на тие месеци, направете барем минимална исплата и не ја зголемувајте рамнотежата на кредитна картичка, правејќи повеќе трошоци за кредитна картичка.

Ако знаете дека немате пари да ја платите вашата кредитна картичка, ставете ја картичката подалеку. Не ја користете додека не можете да си дозволите повторно да платите нови давачки. Ова е во корист на плаќање на вашиот биланс во целост – не треба да се грижите за одржување на рамнотежа ако вашиот приход се намали или други трошоци се зголемат.

За градење на добар кредитен рејтинг е потребно време, па не се обидувајте тоа да го направите набрзина. Користете кредит одговорно и ќе следува одличен кредитен рејтинг. Ако започнете со големи кредитни навики, нема да имате тешка задача за поправање на вашата кредитна оценка подоцна.

Лични финансии

Дали би ги довериле своите финансии на Google и Amazon наместо на банките?

Објавено

на

Речиси 60% од американските банкарски клиенти ќе размислат да ги пренесат своите пари на сметки што ги нудат познати компании, како што се интернет-продавниците, пребарувачите или продавниците со големи кошнички, иако немаат искуство со финансиски услуги, според една нова студија спроведена од Центарот за дигитална иднина на USC Annenberg – Школа за комуникација и новинарство. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

3 митови за кредитните картички во кои сите веруваме

Објавено

на

Кредитните картички, како и секој финансиски производ, изгледа дека создаваат одредена количина на анксиозност кај луѓето. Постојат митови и гласини кои се раширени околу тоа како да се потрошат пари со кредитна картичка и кога да се исплатат. За жал, некои од овие митови за кредитни картички може да му предизвикуваат на вашиот паричник – и вашиот кредитен рејтинг – повеќе штета отколку добро. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

6 совети за подобро користење на кредитна картичка

Објавено

на

Повеќето луѓе се согласуваат дека користењето на кредитна картичка за плаќање за секојдневни купувања е паметна идеја. Впрочем, кредит е безбеден, удобен и наградува. Плус, ако сте одговорни, исто така ќе се изгради цврста кредитна оценка. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange