Connect with us

Компании

Која македонска компанија за само една година ја зголеми добивката за неверојатни 3.287%?

Објавено

на

Анализирајќи ги податоците за финансиските резултати на македонските компании во првите шест месеци од тековната 2020 година ќе забележиме дека е намален бројот на компании кои оствариле позитивен финансиски резултат во првото полугодие на 2020 година во споредба со истиот период од претходната година.

Во анализираниот период 66 компании оствариле позитивни финансиски резултати на крајот на првото полугодие, додека пак лани тој број бил поголем за 8, односно вкупната бројка изнесувала 72 компании кои имале позитивен финансиски резултат.

Но, анализирајќи ги податоците подетално можевме да забележиме дека има компании за кои првото полугодие на 2020 година е значително поуспешно во споредба со истиот период од претходната година. Кога сме кај растот на добивката, тука значително се издвојува една компанија, а тоа е Макстил АД Скопје, која бележи фантастичен резултат во првите шест месеци од годинава.

Во првата половина од 2020 година, Макстил АД Скопје оствари позитивен финансиски резултат односно забележа нето добивка во износ од 40,98 милиони денари, но што е уште позначајно компанијата оствари пораст на добивката за неверојатни 3.287,44%, споредено со нето добивката остварена во истиот период на минатата година.

Овој податок го става Макстил АД Скопје на првото место кај македонските компании со најголем пораст на добивката во првите шест месеци од 2020 година во споредба со истиот анализиран период од претходната година.

Компании

Онлајн купување и пари назад

Објавено

на

Онлајн пазарувањето го упростивме го направивме сега поедноставен! Креиравме брз и практичен начин со кој не само можете да пазарувате преку интернет кај саканата онлајн продавница туку и да добивате предности. Имате можност да заштедите и време и пари. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Триглав ја задржа цврстата капитална позиција и високата добивка за време на пандемијата

Објавено

на

Агенцијата за кредитен рејтинг S&P Global Ratings (во продолжение S&P, или агенција), по извршениот редовен годишен преглед, на ден 13.9.2021 година на Групацијата Триглав, а со тоа и на нејзиното матично друштво и на друштвото ќерка Позаваровалница Триглав РЕ, повторно им ги потврди долгорочната кредитна оценка и бонитетната оценка на финансиска моќ “A” со стабилна среднорочна прогноза. Високиот рејтинг е одраз на солидната капитализираност на Групацијата Триглав и на нејзиното стабилно,
профитабилно работење, поддржано од дисциплинирано преземање ризици во осигурување, користење сигурна заштита преку реосигурување и економијата на опсег, како и други предности на доминантната пазарна позиција во регионот и во Словенија. Кредитниот рејтинг “A” потекнува исклучиво од самостојниот профил на кредитен ризик на Групацијата. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Во следните 12 месеци приватните компании планираат да инвестираат над 160 милиони евра

Објавено

на

Во периодот септември 2021 – август 2022 година, 93,8 отсто од од приватните компании планираат инвестиции. Вкупниот планиран износ на инвестиции на овие компании изнесува 161.054.020 евра. Ова се податоците од анкетата што ја спроведе Стопанската комора на Северна Македонија меѓу своите членки, на тема „Инвестиции на компаниите членки на СКСМ во следните 12 месеци ( септември 2021 – август 2022 година)”. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно