Connect with us

Криптовалути

Која е причината за растот на цената на биткоинот, иако неговата вредност е секогаш иста?

Објавено

на

Пазарниот механизам е единствениот механизам (поточно, појава во економијата) што влијае на цената на било што. Ако имате побарувачка поголема од понудата на доброто или услугата, цената на тоа добро или услуга ќе се зголеми.

Тој пазарен механизам не се промени ниту со појавата и доаѓањето на нови технологии и криптовалути, па зголемената побарувачка за најпознатата криптовалута, биткоинот, предизвикува висок пораст на неговата цена, а понекогаш, исто толку нагло, и пад.

Зошто е тоа така и која е причината за растот на цената на биткоинот, иако неговата употребна вредност е секогаш иста?

Главниот генератор на зголемена побарувачка за биткоин се медиумите. Охрабрени од желбата за сензационализам, медиумите ширум светот донесуваат приказни со наслови за „успешни инвеститори во биткоин кои преку ноќ станаа милионери“ и приказна слична на онаа за „добитниците на лотарија“. Ова создава слика дека секој може да има „среќа“ и да заработи пари на биткоини, без да мора да разбере како работи блокчејн технологијата, а уште помалку неповратните математички функции кои се основа за техничко разбирање на блокчејн.

Целиот овој медиумски тренд создава слика за биткоинот како нешто што може да ги реши сите финансиски проблеми „преку ноќ“ и затоа голем број на луѓе ширум светот брзаат да го купат тој биткоин во надеж дека ќе купи финансиски успех. Токму оваа маса на луѓе го стимулира пазарниот механизам од страната на побарувачката, што потоа логично предизвикува секој што има биткоин да може да го понуди по постојано зголемување на цената.

Тука треба да се напомене дека употребната вредност на биткоинот е скоро непостоечка. Да, има места каде што може да се купи нешто со биткоини, но ова се места кои прифаќаат некои други класични валути.

Единствената ексклузивна предност на биткоинот во однос на другите суверени валути би била можноста за финансиска манипулација и криење на богатството и профитот од даночниот обврзник, што го прави сива зона на работење, а со тоа создава неизвесност за неговата иднина.

Криптовалути

(ВИДЕО) Спојувањето на етериум може да ја поттикне цената на биткоинот нагоре!?

Објавено

на

Популарниот крипто-аналитичар Бенџамин Кауен анализира како етериум може да ја поттикне цената на најпознатата криптовалута биткоинот нагоре. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

МАКЕДОНЦИТЕ “НЕ СЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ” ЗА КРИПТОВАЛУТИ – Македонија последна во регионот по бројот на инвеститори во криптовалути

Објавено

на

Во Србија во криптовалути инвестирале 127.461 инвеститори, што ја прави прва во јадранскиот регион по бројот на инвеститори во криптовалути во однос на бројот на жители, објави порталот „Bloomberg Adria“, повикувајќи се на анализата на компанијата „TripleA“. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Цената на најпознатата криптовалута повторно во надолен тренд по неколкудневниот раст

Објавено

на

Цената на биткоинот повторно падна откако во саботата го достигна највисокото ниво од средината на јуни, поради оптимизмот дека пазарот можеби веќе го достигнал дното. (more…)

Продолжи со читање


Популарно