Connect with us

Странски банки

Која е првата голема американска банка која ја напушта Русија!?

Објавено

на

Aмериканскаат инвестициска групација „Goldman Sachs” најави целосен прекин на работењето во Русија. Тоа е прва голема банка од Волстрит која најави ваков потег откако Русија започна инвазија на Украина.

Како и други банки од Волстрит, „Goldman Sachs” води мало инвестициско банкарство и наведе дека има околу 588 милиони во руски долг.

Банкарството е најновата индустрија која поради војната е под притисок да ги прекине врските со Русија. За разлика од компаниите кои проиведуваат и продаваат стоки во Русија, банките имаат кредити, депозити и постојани односи со клиентите за кои е потребно време да се прекинат.

Странски банки

НЕОЧЕКУВАНО – Турската централна банка ги намали каматните стапки на 13%

Објавено

на

Tурската централна банка неочекувано ја намали основната каматна стапка за 100 базични поени на 13%, наведувајќи го забавувањето на економската активност. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Инфлацијата во Велика Британија надмина 10 проценти

Објавено

на

Растот на потрошувачките цени во Велика Британија силно забрза во јули, достигнувајќи го највисокото ниво од февруари 1982 година и дополнително го зголемува притисокот врз домаќинствата, покажаа официјалните податоци во средата. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дали конечно турската централна банка ќе ја зголеми основната каматна стапка со цел намалување на енормната инфлација!?

Објавено

на

Комитетот за монетарна политика на турската централна банка на 18 август ќе одлучи дали ќе ја промени главната каматна стапка, пренесува турската државна телевизија „ТРТ Хабер”. (more…)

Продолжи со читање


Популарно