Connect with us

НБРМ

Која е вицегувернерката Ана Митреска?

Објавено

на

Вицегувернерката на Народната банка на Република Македонија, Ана Митреска, е родена во Скопје. Дипломирала на  Економски факултет, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Скопје на насока за финансии, сметководство и банкарство со просечна оценка 9,82. Магистрирала на истиот факултет на студиите по монетарна економија на тема: „Оптимална монетарна стратегија за мали и отворени економии“ со просечна оценка 9,89. 

Од јануари 2011 година досега, директор во Дирекцијата за монетарна политика и истражување во Народната банка на Република Македонија. Го координира, го организира и го унапредува работењето на Дирекцијата во доменот на редовните извештаи и останатите аналитички истражувања. Воведува нови концепти и дефинира насоки во текот на извршувањето на редовните активности. Дава мислење за среднорочните проекции на Народната банка и за нивната конзистентност со резултатите од краткорочното прогнозирање. Активно учествува во формулирањето на предлозите за промени во монетарната политика, како и во дискусиите поврзани со ова прашање преку членството во Комитетот за оперативна монетарна политика.  Учествува и ја координира работата на проектни активности во Дирекцијата, при што во своето портфолио има повеќе проектни активности од областа на монетарната и фискалната политика, меѓународната економија, банкарството и корпоративните финансии. Овие активности, во голем дел, се публикувани во форма на бројни научни и стручни трудови. Во рамки на својот работен ангажман има директно учество во дискусиите со меѓународните финансиски институции и рејтинг-агенциите. Како дел од Дирекцијата за монетарна политика и истражување, во повеќе наврати е ангажирана како гостин предавач на домашните високообразовни институции на додипломските и постдипломските студии.

Од мај 2004 до декември 2010 година, заменик-директор во Дирекцијата за монетарна политика и истражување во Народната банка на Република Македонија. До тогаш е раководител на Отсекот за истражување, подоцна во Отсекот за монетарни движења во Дирекцијата за монетарна политика и истражување.

НБРМ

НБРМ во соработка со експерти на ЕЦБ и ЕСЦБ: работилница за управување со податоците за статистички потреби

Објавено

на

Народната банка на Република Македонија, во соработка со експерти од Европската централна банка и Европскиот систем на централни банки, денес организира работилница на тема „Управување со податоците за статистички потреби на централните банки и доверливост на статистичките податоци“. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Излагање на гувернерката на НБРМ на претставувањето на најновиот Регионален економски преглед за Европа на ММФ

Објавено

на

На претставувањето на есенскиот Регионален економски преглед за Европа на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) што се одржа вчера, во Копенхаген, Данска, излагање имаше и гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска. Таа и гувернерот на Централната банка на Данска, м-р Пер Калесен, изнесоа свои видувања и оценки за одделни области опфатени со Прегледот, откако за главните наоди и согледби претставени во него, најпрво говореше директорот на Дирекцијата за Европа на ММФ, м-р Пол Томсен. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

НБРМ објави едукативна игра за финансиско едуцирање на младата популација

Објавено

на

Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека ја објави првата едукативна игра за финансиско едуцирање на младата популација во земјава со наслов „Заработете и штедете“, којашто од денес е достапна за слободно преземање од интернет-страницата на НБРМ, како Windows и Android-апликација. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange