Connect with us

Домашни банки

Која банка ќе го наследи милионскиот бизнис на Еуростандард банка!?

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија и даде согласност на АД „Пошта на Северна Македонија“ за отпочнување постапка на преговори за да склучи нов Договор за деловна соработка со деловна банка на територија на земјата преку која ќе ги врши услугите на платниот промет.

„На барање на Собранието на акционери на АД „Пошта на Северна Македонија“, владата и даде согласност на АД „Пошта на Северна Македонија“ – Скопје за отпочнување на постапка на преговори со цел склучување на нов Договор за деловна соработка со деловна банка, преку која ќе ги врши услугите на платниот промет”, соопштија од владата.

Пропаднатата Еуростандард банка која имаше ексклузивен 15-годишен договор со АД Пошта имаше на управување околу 300 шалтери ширум земјава, за вршење на платен промет.

Но, сега останатите комерцијални банки во земјава се во поход да го наследат милионскиот бизнис на Еуростандард банка АД Скопје и да склучат Договор за деловна соработка со АД „Пошта на Северна Македонија“.

Директорот на пошта, Ејуп Ристеми, за денес најави дека ќе свика управен одбор на кој ќе се дефинираат критериумите за избор и ќе се повикаат сите деловни банки да достават понуди по одземањето на дозволата на Еуростандард банка АД Скопје, преку која АД „Пошта на Северна Македонија“ ја вршеше услугата платен промет. Со одземањето на дозволата на Еуростандард банка, АД Пошта ја изгуби можноста да исплаќа пензии, социјална помош, но и да врши платен промет, што повлече големи загуби за АД „Пошта на Северна Македонија“.

За искусните банкари ова е одлична прилика за проширување на бизнисот, но и за лов на нови клиенти. Тие гледаат можност да нудат финансиски производи на шалтерите на АД Пошта ширум земјава.

Домашни банки

Генералниот директор на Стопанска банка а.д. Битола, Владимир Евтимоски го зголеми својот удел во банката

Објавено

на

Преку соопштение објавено на Македонска берза, Стопанска банка а.д. Битола ја известува јавноста дека претседателот на Управниот одбор на банката, г-дин Владимир Ефтимоски се стекна со 77 обични акции издадени од Стопанска банка а.д. Битола. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Измени во Надзорниот одбор на ТТК Банка АД Скопје

Објавено

на

ТТК Банка преку соопштение на Македонска берза ја известува јавноста за измени во органите на управување односно Надзорниот одбор на Банката. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Стопанска банка а.д. Битола – препознатлива по поддршката на бројни спортски настани

Објавено

на

Стопанска банка а.д. Битола е веќе препознатлива по значајната поддршка која ја дава за развивање и одржување на спортската култура и спорскиот дух во земјава. Покрај тоа што е единствената банка која е спонзор на Wizz Air Скопскиот маратон 2020 и Женската трка, оваа година банката стана дел и од најважниот и најголем спортски настан во градот Битола – трката ТРЧАЈ БЕ. (more…)

Продолжи со читање

Популарно