Connect with us

Домашни банки

Костовски: Народната банка изврши холокауст во банкарскиот сектор врз Еуростандард банка

Објавено

на

Најголемиот акционер во Еуростандард Банка АД Скопје, Трифун Костовски денеска на прес конференција посочи дека сценариото за ликвидација на Еуростандард банка се спремало, а тие кои знаеле од Народната банка дека ќе се затвори банката, си ги повлекле парите навреме.

„Ова е сценарио коешто е правено со месеци наназад, за никој да не знае, само блиски до тие кругови во Народната банка кои биле известени да си ги повлечат парите, бидејќи ќе се случи тоа што се случи.” – револтирано и разочарано изјави Трифун Костовски.

„Не сакам да верувам во завери, не сум човек кој тоа би го прифатил како стил на живот, меѓутоа објективно, јас Трифун Костовски со своето семејство дојдовме и инвестиравме се во Македонија, но за жал денеска буквално се изгубивме. Ако мене ме прашувате, ме боли за мене и за моето семејство, но уште повеќе ме боли за моите комитенти кои ќе настрадаат заедно со мене.

Ако постоел холокауст во Втората светска војна, кој на сите вас ви е познат, јас ова лично го чувствувам како холокауст во банкарскиот систем направен од Народна банка врз Еуростандард банка АД Скопје.” – додаде Костовски.

Тој додаде дека ниту тој, ниту неговото семејство не бегаат од одговорноста и ќе одговараат пред надлежните според законот, меѓутоа потенцираше дека длабоко жали за своите комитенти, како правните така и физичките лица кои, иако не се виновни за ништо, ќе настрадаат за минорни проблеми, за кои Трифун Костовски вели дека биле на прав пат да ги решат за многу краток период, но не им било дозволено од Народната банка.

Домашни банки

Стопанска банка АД – Скопје започна со исплата на ноемвриските пензии

Објавено

на

Имајќи ги во превид препораките и засилените мерки за заштита од ширење на COVID – 19, Стопанска банка АД – Скопје ги известува своите клиенти пензионери дека пензиите за месец ноември од фондот на ПИОМ се предвреме процесирани при што ќе се спроведе готовинска исплата во етапи, со цел да се намали концентрација на пензионери во филијалите и да се овозможи поголема заштита на оваа категорија клиенти. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Македонска банкарска асоцијација донира лаптопи за студенти и ученици

Објавено

на

Финансиската писменост е еден од важните предуслови за квалитетен живот, спокојно планирање на животните трошоци и распоредување на приходите на секој поединец. Македонската банкарска асоцијација особено внимание посветува на финансиската писменост на клиентите на членките на асоцијацијата, банките и штедилниците, и вложува ресурси за нејзино подобрување, почнувајки од најраните години на децата. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Комерцијална банка со уште една општествено одговорна мисија – Онлајн обуки за практични вештини и знаење на 500 средношколци

Објавено

на

Во услови на пандемија од вирусот Covid-19 и ограничен пристап на учениците до наставните процеси, Комерцијална банка успеа на 500 средношколци од СЕПУГС „Васил Антевски Дрен“ од Скопје да им пренесе практични вештини и знаење на теми од суштинско значење за нивното образование, идно вработување и градење здрави финансиски навики. (more…)

Продолжи со читање

Популарно