Connect with us

Останато

Корона кризата направи дупка од 22,5 милијарди евра во буџетот на Австрија!

Објавено

на

Короа кризата направи огромна дупка во буџетот на Австрија, „тешка“ неверојатни 22,5 милијарди евра.

Минатата година приходите на државата се намалија за 8,4 проценти од јануари до декември, во споредба со 2019 година, а расходите се зголемија за високи 22 проценти.

„Последиците од пандемијата ќе се чувствуваат уште долго време и во социјалниот и во економскиот живот и тие јасно ќе се одразат во буџетот. Кризата досега направи дупка од 22,5 милијарди евра“, рече министерот за финансии на Австрија, Гернот Блимел, по повод извештајот за состојбата во буџетот за декември 2020 година.

Тој наведе дека приходите за 2020 година изнесуваат 73,6 милијарди евра, додека пак расходите се зголемиле на 96,1 милијарди евра.

Поради рестриктивните мерки, Австрија е принудена да им помага на секторите кои се најмногу погодени од пандемијата и кои не можат да остварат приходи од својата дејност.

Останато

Инфлацијата во Хрватска достигна рекордни 12,3 проценти

Објавено

на

Потрошувачките цени во Хрватска во јули пораснаа 12,3 проценти во однос на истиот месец минатата година, што претставува највисока стапка на инфлација откако Државниот завод за статистика (ДЗС) ги евидентира податоците. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Бесими за МИА: И да не отворевме дебата за даночните реформи, има закони кои стапуваат во сила од 1 јануари

Објавено

на

И да не ја отворевме дебатата за даночните реформи, има законски решенија кои стапуваат во сила од 1 јануари 2023 година, како што се за оданочувањето на приходите над милион денари годишно и оданочувањето на каматите на депозитите, вели министерот за финансии Фатмир Бесими во интервјуто за „МИА”. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ЗА НИВ НЕМА КРИЗА – Словенечкиот БДП скокна за 8,2 проценти во вториот квартал

Објавено

на

Според податоците на Националното биро за статистика на Словенија (Сурс) обемот на бруто домашниот производ на Словенија во вториот квартал од годинава се зголеми за 8,2 проценти на годишна основа. (more…)

Продолжи со читање


Популарно