Connect with us

Останато

Корона вирусот ги “заразува” и азиските берзи

Објавено

на

Епидемијата на корона вирусот во Кина особено во екот на подготовките за прослава на Кинеската лунарна нова година внесе големи грижи за азиските пазари на капитал.

Речиси сите берзи и главни индекси на премиум акции бележат пад од 1 до 2% што во суштина значи и загуба од стотици милиони долари за неколку денови.

Ширењето на корона вирусот кој може да има и смртни последици засега е под контрола со мал број на починати пациенти, но постојат стравувања кај туристите и потрошувачите дека може да се повтори тешката епидемија на сарс вирусот од 2003 година.

Најголеми загуби се очекува да има авионската индустрија со намален број на патници за време на празници и секако туризмот во Азија доколку продолжат заканите од поголема епидемија и поопасна мутирана верзија на корона вирусот.

Останато

Подобра координација меѓу институциите за навремена исплата на помошта од економските мерки

Објавено

на

Во подготовка на законските решенија за имплементација на економските мерки од четвртиот пакет да постои подобра координација меѓу надлежните институции и да бидат прифатени забелешките во однос на процедурите кои ги дава приватниот сектор, побара Комората на сметководители на Македонија на денешната прес-конференција. Само така ќе се донесат функционални решенија кои ќе овозможат  предвидената помош за надминување на штетните ефекти од пандемијата врз стопанството да стигне до оние на кои им е најпотребна и нема да се остави простор за различни толкувања на законските одредби што ќе создаде дополнителна правна несигурноста. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Кој е најголемиот победник од коронавирусот?

Објавено

на

Додека светот се соочува со новиот бран на коронавирусот и секојдневно брои голем број на новозаразени, но и починати лица, а економската криза предизвикана од пандемијата се вжештува, во позадина, американско-кинеската економска војна продолжува да го зазема и воспоставува првото место во светот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Стратегијата на Атлантик Група е отпорна на кризи

Објавено

на

Работењето на Атлантик Група покажа високо ниво на стабилност во текот на првите девет месеци од 2020 година, и покрај економските превирања предизвикани од пандемијата КОВИД-19. Компанијата оствари 518,3 милиони евра приход од продажба, што е за 3,1% помалку од истиот 2019 година, но кога ќе се земат во предвид деловите од бизнисот кои во меѓувреме беа деинвестирани, приходот остана на истото ниво како од првите девет месеци минатата година. Заработката пред камати, даноции амортизација (EBITDA) изнесува 78,1 милиони евра и е пониска за 7,7 проценти, додека без еднократни ставки порасна за 2,4 проценти. Нето добивката изнесува 41,2 милиони евра и без еднократни ставки се зголеми за 5,6 проценти во споредба со првите девет месеци од 2019 година, додека номинално се намали за 12,7 проценти. (more…)

Продолжи со читање

Популарно