Connect with us

Странски банки

Коронавирусот ја насочи сингапурската банка ДБС кон бесконтактно банкарство!?

Објавено

на

Бидејќи коронавирусот продолжува да се шири, сингапурската банка „DBS” претстави серија дигитални мерки со цел да им овозможи на своите деловни клиенти да користат бесконтактно банкарство.

Банката, која мораше да евакуира 300 вработени пред извесен период, откако еден нејзин вработен беше заразен со вирусот, соопшти дека новите мерки, заедно со опциите за намалување на финансиската ликвидност, ќе им помогнат на компаниите да се справат со ситуацијата.

Дигитализираше 11 вообичаени процеси за финансирање на трговијата за да се намали зависноста од физички контакти и на своите клиенти им понуди 50 бесплатни брзи трансакции месечно, со цел да ја намали потребата за физичко проверување. Во меѓувреме, за да им помогне на луѓето како да ги користат дигиталните алатки, банката започнува вебинари и прилагодени семинари, како и дигитализирање на своите курсеви за обука на DBS SME Academy.

Клиентите кои се сопственици на мали и средни претпријатија, исто така, можат да аплицираат онлајн за краткорочен кредит без колатерал до 50.000 американски долари за да помогнат во ликвидноста за време на криза, што влијае на синџирите на снабдување, побарувачката на клиентите и протокот на готовина.

Тан Су Шан, раководител на Групацијата за институционално банкарство на „DBS” вели: „И краткорочните пакети за финансирање и долгорочните планови за дигитално прифаќање, кои сега им се достапни на клиентите, ќе им помогнат на компаниите во нивниот непосреден проток на пари и долгорочни напори за дигитална трансформација што треба продолжете дури и покрај економските потешкотии“.

Странски банки

Европската централна банка ги зголемува референтните каматни стапки за 25 базични поени

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) во четвртокот ги зголеми клучните каматни стапки за 25 базични поени поради високите инфлациски притисоци. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ подготвува ново зголемување на каматните стапки

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) повторно ќе ја зголеми референтната каматна стапка како дел од борбата против инфлацијата, на следниот состанок на Советот на гувернери. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Презентација на Редовниот полугодишен економски извештај на Светска банка за земјите од Западен Балкан

Објавено

на

Светска банка денеска ќе одржи презентација на 23-то издание од серијата извештаи за економската состојба во земјите од Западен Балкан – Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора, Србија, насловено „Тестирање на отпорноста“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно