Connect with us

Останато

Коронавирусот го „убива” кешот во САД

Објавено

на

Продавниците ширум САД веќе подолго време за затворени, а и оние што сеуште се отворени не практикуваат плаќање во готово, пишува американскиот портал „Politico“.

Порталот наведува дека клиентите нарачуваат преку „Amazon” и „Walmart“, а и преостанатите продавници и ресторани кои сеуште се отворени и функционираат користат исклучиво само бесконтактно плаќање или онлајн плаќање.

Сега готовината, најстариот и најпознатиот начин на плаќање, изгледа заканувачки, пред се преку хартиените пари кои одат од рака на рака и можноста за ширење на вирусот е голема. Токму поради тоа, плаќањето во готово во САД полека изумира.

Но, реалноста е дека, плаќањето во готово е застарен начин на плаќање и полека но сигурно заминува во историја, а луѓето низ светот се ориентираат кон посовремените начини на плаќање како онлајн плаќањата, бесконтактните плаќања, плаќање преку мобилен телефон, итн.

Останато

ИОРРМ преку видео конференција успешно организираше електронско изборно собрание

Објавено

на

На 16ти октомври 2020 година се одржа изборното собрание на Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ), за првпат во целосно дигитална форма. Во време на неизвесност и отежнати услови заради пандемијата на COVID-19, ИОРРМ одлучи 27-та седница на Собранието на ИОРРМ да се одржи во форма на видео-конференција, пред се поради заштита на здравјето на членовите и вработените на ИОРРМ.  (more…)

Продолжи со читање

Останато

Што направи виртуелниот експерт Славчо од А1 Македонија за 30 дена?

Објавено

на

Виртуелениот експерт Славчо е чет-бот кој разбира и зборува македонски јазик. Со него можете да комуницирате на кирилица или латиница. Комуникацијата со Славчо е целосно бесплатна, a со него можете да разговарате на веб страницата на А1 Македонија или преку апликациите Viber и . (more…)

Продолжи со читање

Останато

Шпанските банки виновни за “хаосот” во Барселона?

Објавено

на

Фото: AS

Хаосот во Барселона повторно продолжува откако играчите ја отфрлија молбата на раководството за намалување на платите, обелоденија медиумите во Каталонија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно