Connect with us

Компании

Компаниите за финансиски услуги се поуспешно се борат против сајбер криминалот

Објавено

на

И покрај зголемената софистицираност на хакерите и сајбер криминалците, фирмите за финансиски услуги се подобруваат при запирање на сајбер нападите. Истражувањето спроведено од Accenture претходно оваа година покажува дека иако финансиските институции се соочија со двојно повеќе сајбер напади во 2017 година, како што тоа го правеа во 2016 година, тие спречиле 81% од ваквите напади. Тоа е само од 66% во 2016 година и претставува подобрен фокус и безбедносни протоколи во сите технологии и способности.

Сепак, фирмите за финансиски услуги не можат да си дозволат да застанат на пат кога станува збор за стратегиите, технологиите и согледувањата што ги применуваат низ димензиите на безбедноста; нивниот пристап мора постојано да еволуира за да се соочи со понови и пософистицирани сајбер-безбедносни ризици. Новите технологии, вклучувајќи облак, микрослуги, примена на програмски интерфејси, работна пресметка и блокчејн може да создадат нови можности за сајбер криминалците.

Фирмите за финансиски услуги треба да ги решат ранливостите создадени од новите технологии, но исто така треба да се заостри нивната одбрана во некои области кои не се секогаш директно поврзани со технологијата.

Еве неколку стратегии за кои вреди да се размислува:

Закани одвнатре: Една од најголемите закани за фирмите доаѓа од внатрешните прекршувања спроведени од она што може да се нарече “злонамерни инсајдери”. Повеќе од две третини (68%) од фирмите за финансиски услуги велат дека внатрешните прекршувања се најчестиот вид на напад што го доживеале.

Подобрено време за откривање: Додека повеќе обиди за прекршување беа спречени, повеќе од 40% од прекршувањата, во просек, биле неоткриени повеќе од една недела, а уште 9% не се откриле повеќе од еден месец. Од суштинско значење е да се идентификува прекршување во денови, ако не и во часови, за да се сочува штетата (бидејќи сајбер-криминалците можат да стекнат важни согледувања, толку подолго остануваат незабележани), така што лидерите за безбедност на финансиски услуги треба да се фокусираат не само на спречување на прекршувањата туку и откривање на најмалите прекршувања што се случуваат.

Сојузи и деловни партнерства: Многу фирми за финансиски услуги зависат од ваквите партнерства за раст и поддршка на нив преку отворени апликациски програмски интерфејси. Но, повеќе од една третина (37%) од анкетираните директори рекоа дека ќе ги држат своите партнери за да ги намалат стандардите за сајбер безбедност отколку што прават бизнисите самостално.

Интернет на нештата: Фирми исто така ги прошируваат своите тековни инфраструктури до мрежата на “работ”, имајќи поврзани уреди како што се интернет-поврзани камери, сензори и smartwatches и принудувајќи ги професионалците за безбедност да ги прошират своите ресурси за заштита на многу поголемо ниво. Овие уреди може да се користат како влезни точки преку кои криминалците можат да ги набљудуваат и проценат одбраните и да подготвуваат насочени напади.

Компаниите за финансиски услуги ја подигнаа својата игра и прават подобра работа за запирање на сајбер-нападите, но тие треба да продолжат и да се развиваат за да ги искористат понапредните технологии за да ги заштитат нивните податоци за клиентите и другите клучни средства.

Компании

Оглас за вработување во Пивара Скопје

Објавено

на

Пивара Скопје за своите потреби објавува оглас за вработување на комерцијалист во Кичево.

Работна позиција исполнета со комуникација, предизвици, проектни и работни задачи и можности како за личен така и за кариерен развој. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Оглас за вработување во Медиа Хаус

Објавено

на

Медиа хаус маркетинг и комуникации објавува оглас за вработување за следните позиции: (more…)

Продолжи со читање

Компании

Оглас за вработување во Пивара Скопје

Објавено

на

Пивара Скопје отвори оглас за вработување на Трејд маркетинг менаџер за канал на продажба, работна позиција исполнета со предизвици, проектни и работни задачи, наменски обуки и можност за личен и кариерен развој. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange