Connect with us

Домашни банки

Комерцијална банка засади дрвја во знак на успешна реализација на GEFF програмата за финансирање зелена економија

Објавено

на

Комерцијална банка ја обележа успешната реализација на GEFF програмата за финансирање на зелената економија во Западен Балкан со засадување дрвја во Скопје. Педесет дрвја од видот каталпа се донација од Европската банка за обнова и развој, Европската Унија, Австрија и од четири банки од земјава, меѓу кои е и Комерцијална банка, а се израз на нивните стремежи за позеленување на градот Скопје.

Донацијата е дел од Програмата за финансирање на зелената економија на Западен Балкан (Western Balkans Green Economy Financing Facility – GEFF), која ги поддржува домаќинствата за инвестиции во подобрување на енергетската ефикасност. Програмата досега поддржа 2.500 домаќинства во Северна Македонија.

„Комерцијална банка е горда на своето учество во реализацијата на ГЕФФ Програмата со кредитна поддршка за домаќинствата да ги намалат потрошувачката на енергија и загадувањето на животната средина. Придонесот на Банката е значаен бидејќи има за цел да создаде подобар свет за сегашните и идните генерации и за да ја сочува планетата Земја”, изјави д-р Маја Стевкова Штериевa, Главен финансов директор и член на Управниот одбор на Комерцијална банка.

Анди Аранитаси, претставник на ЕБОР за Северна Македонија, изјави дека подобрувањето на енергетската ефикасност води кон помало користење на енергија, помали сметки, и општо земено, подобар квалитет на живот.

„Драго ни е што домаќинствата во Северна Македонија имаа можност да ги почувствуваат бенефитите од GEFF Програмата. Северна Македонија покажа голем интерес за инвестирање во технологии за енергетска ефикасност, со над 18 милиони евра потврдени инвестиции во изминативе четири години“, истакна Аранитаси и се заблагодари на сите партнери на проектот.

ГЕФФ Програмата е креирана од ЕБОР и ко-финансирана од ЕУ, а досега има поддржано над 10.000 домаќинства во регионот и е дел од Регионалната програма за енергетска ефикасност (Regional Energy Efficiency Programme-REEP) за Западен Балкан. Со цел да се обележат резултатите од GEFF Програмата и да се даде придонес во борбата со климатските промени, ЕБОР, ЕУ и Австрија ќе засадат дрвја во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија.

Домашни банки

Именувани тројца нови членови на Управниот одбор на НЛБ д.д. Љубљана, меѓу кои и Антонио Аргир

Објавено

на

На вчерашниот прв состанок на Надзорниот одбор на НЛБ д.д Љубљана годинава, членовите се фокусираа на имплементација на стратегијата на НЛБ Групацијата и статусот на вклучување на факторите за управување со еколошките и социјални аспекти во деловниот модел на НЛБ Групацијата. На седницата, Надзорниот одбор назначи и тројца нови членови на Управниот одбор, со што истиот се прошири на вкупно шест члена. За нови членови на Управниот одбор на НЛБ д.д именувани се: Хедвика Усеник, Антонио Аргир и Андреј Ласиќ. Сите доаѓаат од НЛБ д.д или НЛБ Групацијата, имаат долгогодишно искуство и се веќе докажани во својата работа. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Стопанска банка АД – Скопје изврши измена и дополнување во тарифите за надоместоци за физички лица

Објавено

на

Стопанска банка АД – Скопје ги известува своите клиенти дека воведува нови и врши измена на некои од постојните надоместоци во тарифата за физички лица, при што ги утврдува следните надоместоци: (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

ТТК Банка: Известување за работно време на филијали и експозитури на 19.1.2022 година (среда)

Објавено

на

ТТК Банка АД Скопје ги известува своите почитувани корисници дека по повод претстојниот празник – Богојавление (Водици), на 19.1.2022 година (среда) ќе работат следните филијали и експозитури на Банката: (more…)

Продолжи со читање

Популарно