Connect with us

Домашни банки

Комерцијална банка денес започнува со исплата на дивиденда за 2021 година, кој ќе се „офајди” најмногу!?

Објавено

на

Комерцијална банка АД Скопје денес (27.4.2022 година) започна со исплатата на дивиденда за 2021 година.

Одличниот финансиски резултат од претходната година придонесе Собранието на акционери на банката да донесе Одлука за употреба и распоредување на нераспределената добивка во износ од 1.413,1 милиони денари и ја утврдија дивидендата за обичните акции во висина од 62% од номиналната вредност на акцијата, односно по 620 денари бруто на една акција или 558 денари нето износ.

Акционерите кои поседуваат трансакциски сметки во Комерцијална банка веќе ја имаат добиено дивидендата, додека акционерите кои имаат сметки во други банки ќе ја добијат својата дивиденда до крајот на денот.

Согласно Законот за данокот на личен доход, Комерцијална банка, како исплатувач на доход по основ на дивиденда, пресметката и плаќањето на данокот на доход и исплатата на дивидендата на физички лица ги врши со поднесување електронска пресметка за бруто-доходот и за данокот по одбивка (е-ППД) до Управата за јавни приходи преку системот е-Персонален данок.

Согласно член 85, став 11, од Законот за данокот на личен доход,  пресметката на данокот на доход од дивиденда остваренa со учество во добивката во 2021 година, a исплатена во 2022 година, ќе биде доставена до секој акционер евидентиран во книгата на акции по извршената исплата на дивидендата.

Сепак, се поставува прашањето зошто и покрај фантастичниот резултат и зголемената добивка за 20,5% на Комерцијална банка АД Скопје за 2021 година која изнесуваше 2.304,3 милиони денари или 37,5 милиони евра, дојде до драстично намалување на дивидендниот принос!?

Дивидендниот принос годинава изнесува 5,29% и е намален за речиси 3 проценти во споредба со претходната година кога тој изнесуваше 8,22%.

Иако дивидендниот принос е намален, одличното работење на Комерцијална банка е добредојдено за акционерите на Банката кои денес убаво ќе се „офајдат” од дивидендата. Банката има над 5.200 акционери запишани во книгата за иматели на акции во ЦДХВ. Вкупниот број на издадени акции е 2.279.067.

Но, се поставува прашањето кој ќе го добие најголемиот колач од дивидендата која е во процес на исплата?

Најголем акционер во Комерцијлна банка е Адора Инженеринг. Градежната компанија во сопственост на Ванчо Чифлиганец заедно со поврзаните лица поседува вкупно 341.860 обични акции, односно има учество од 14,9999% во основната главнина на Комерцијална банка АД Скопје. Тоа значи дека доколку за една акција Банката ќе исплаќа 558 денари нето, Адора Инженеринг и Ванчо Чифлиганец ќе заработат неверојатни 190,7 милиониденари или 3,1 милиони евра.

Од дивиденда добро ќе заработи и првиот човек на Комерцијална банка АД Скопје, г-н Хари Костов, кои согласно информациите поседува околу 21.000 акции од банката или приближно 0,92% од вкупниот број акции.

Тоа значи дека акциите коишто ги поседува на г-дин Хари Костов ќе му донесат приход по основ на дивиденда од 11,7 милиони денари, ако се знае дека за една акција Комерцијална банка ќе исплати нето износ од 558 денари.

Преземањето на оваа содржина не е дозволена без согласност од Редакцијата на Банкарство.мк.

Домашни банки

Караванот на Халкбанк „Приказни од моето маало“ го посети Штип

Објавено

на

Караванот „Приказни од моето маало“ вчера ги посети учениците во ОУ „Ванчо Прке“ во Штип. Низ едукативно-креативни работилници ги слушнавме приказните од градот под Исарот, се дружевме со креативните деца и ја разгоривме нивната креативност и фантазија. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Триглав Осигурување Живот, во соработка со НЛБ Банка со нов Унит Линк производ

Објавено

на

Триглав Осигурување Живот, во соработка со НЛБ Банка, го збогати своето портфолио на продукти и понуди нов, атрактивен Унит Линк производ, кој покрај балансирана распределба и инвестирање на средства во удели на инвестициски фондови, нуди и животно осигурување со штедење. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Почна пријавувањето за настанот на тркала „Вози право, вози здраво“

Објавено

на

Најмасовниот и најзабавниот настан „Вози право, вози здраво“ во организација на Стопанска банка АД-Скопје повторно се враќа на скопските улиците. На 5 јуни (недела) градот по шести пат ќе биде преплавен со велосипеди, тротинети, ролери, скејтборди и бебешки колички кои ќе возат по улиците ослободени од автомобили, а луѓе од сите возрасти ќе се забавуваат и ќе дадат свој придонес за почиста животна средина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно