Connect with us

Анализи

Колку сметки беа скенирани и колку пари им беа вратени на граѓаните преку МОЈДДВ во 2020 година!?

Објавено

на

Управата за јавни приходи известува дека веќе е започната исплата на дел од ДДВ на граѓаните кои скенирале фискални сметки преку апликацијата МојДДВ, во четвртото тримесечје од 2020 година односно за месеците октомври, ноември и декември 2020 година.

Со исплатата во тековниот месец (февруари) ќе се заокружи 2020 година во која бројот на корисници кои ја користат апликацијата „МОЈДДВ” надминува рекордни 362.000 граѓани, во која бројот на скенирани сметки надминува 221 милиони и во која на граѓаните ќе им бидат вратени околу 1.366 милијарди денари или околу 22 милиони евра.

Реализација на МОЈДДВ во 2020 година

ТримесечјеСкенирани сметкиКорисници на апликацијата МојДДВВратено дел од ДДВ кај граѓаните
I. јануари – март49.946.278279 498308.191.371,00 денари
II. април – јуни41.657.059304 472295.756.024,00 денари
III. јули – септември62.504.917335 693381.907.235,00 денари
IV. октомври – декември67.272.456362 808Околу 382 милиони денари

 

Анализи

АНАЛИЗА: Стопанска банка АД – Скопје е банката која најмногу ги кредитирала граѓаните во 2022 година

Објавено

на

Според податоците на Народната банка за банкарскиот сектор во земјата за 2022 година, Стопанска банка АД- Скопје е банката која најмногу ги кредитирала граѓаните, односно домаќинствата. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

8 МАРТ АНАЛИЗА: Колку се застапени жените во Управните одбори на банките во Македонија?

Објавено

на

Со цел утврдување на статусот на жената во општеството, Банкарство.мк спроведе истражување на тема „Жените во Управните одбори на банките во Република Северна Македонија”. Истражувањето ја опфаќа процентуалната застапеност на жените во Управните одбори на банките во Македонија, па за таа цел беа анализирани сите банки. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Зголемен интересот за осигурување при земање банкарски заем од приватни лица – Триглав Осигурување Живот на врвот на листата со продадени полиси за осигурување на кредитобарателите

Објавено

на

Откако Агенцијата за супервизија во осигурувањето извести за движењата во третиот квартал од минатата година на осигурителниот сектор, Банкарство.мк направи свој краток осврт за тоа какви се резултатите на компаниите кои се грижат за сигурноста на нашите граѓани, а какви се и искуствата на клиентите, кои се нивните потреби и кое е нивото на култура за инвестирање и осигурување кај нас. (more…)

Продолжи со читање

Популарно