Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Колку семејствата се способни да ги вратат кредитните рати, колку можат да плаќаат кирија

Објавено

на

Само 29% или помалку од една третина од домаќинствата во земјава можат редовно да ги враќаат земените кредити и да ги вратат заемите, утврдила Народната банка. Анализа на статистичките податоци покажала дека само 18% од македонските семејства може да си дозволат да плаќаат закупнина за стан. Податоците не се новина но, и Народната банка потенцира дека незадоволителната финансиска состојба на домаќинства и неможноста за редовно намирување на основните парични обврски наметнува потреба од нивно натамошно задолжување. Резултатите од истражувањата покажуваат дека дури 60% од семејствата сметаат дека нивните месечни примања главно или во целост не ги задоволуваат потребите.

„Оттука, независно од фактичката состојба кај овој сектор претставена преку показателите за нивната задолженост, ранливост и финансиска позиција, резултатите од анкетните истражувања спроведени на избран примерок на домаќинства покажуваат дека согледувањата на домаќинствата за нивната финансиска состојба и оптовареност со долг не се поволни упатувајќи на незадоволство за финансиската состојба и извесни потешкотии во намирувањето на трошоците за живот“, велат од Народната банка.

Оттаму утврдиле и дека зголемената задолженост на домаќинства е поткрепена и од нивните согледувања за нивото на потребните месечни парични средства со кои би можело нормално да се живее. Всушност околу 40% од домаќинствата сметаат дека месечни парични средства од 25.000 денари до 45.000 денари се соодветни за нормален живот.

Инаку во 2017 година има раст на долгот на домаќинствата, а според истражувањата околу една третина од домаќинствата сметаат дека нивната тековна финансиска состојба е полоша, додека помалку од 60 отсто сметаат дека е иста како и пред една година.

Анализи

Finance Think: Зголемениот минималец нема да влијае врз работните места

Објавено

на

Владата најави дека се очекува минималната (нето) плата да се зголеми на 13.000 денари, почнувајќи од 1 јули 2019 година. Минималната плата, како инструмент на политиките, беше воспоставена во 2012 година, на тогашното ниво од 8,050 денари (6.263 денари во секторите текстил, кожа и обувки). (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Рекордна профитабилност на банките во изминатата 2018 година, но странци го собираат профитот

Објавено

на

Банките во земјава за претходната 2018 година оствариле нето-добивка од работењето во износ од 8,4 милијарди денари или околу 136 милиони евра, што во споредба со претходната 2017 година е зголемување за 27,4%, покажува најновиот годишен извештај за ризиците во банкарскиот сектор на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Избори и кредитирање – што се случува во банкарскиот сектор?

Објавено

на

Претседателски избори, догодина редовни парламентарни избори а во 2021 та година редовни локани избори – дали сите овие последователни изборни циклуси ќе се рефлектираат и во банкарскиот сектор, конкретно врз кредитирањето и шедењето? По завршување на првиот економски квартал Народната банка ги сумираше резултатите, на месечно ниво ( март/февруари) депозитната база е зголемена за 0,4% а кај кредитирањето порастот изнесува 1.0%, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Само по основ на потрошувачки кредити граѓаните во банките, на крајот од првото тромесечје должеле 1,3 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange