Connect with us

Останато

Колку пари ќе изнесува регресот за оваа година?

Објавено

на

Регресот за годишен одмор или попознат како К-15 е задолжителен ставка која компаниите мора да им ја исплатат на своите вработени и оваа година.

Регресот за 2019 година изнесува минимални 9.610 денари,

Според податоците за движењето на нето/бруто платата по вработен, К-15 за оваа година ќе се движи од 9.610 денари до 14.090 денари.  Услов кој треба да се исполни за регресот за годишен одмор е работникот да работел најмалку 6 месеци во календарската година кај ист работодавач, а право на регрес секој работник има еднаш во годината.

За работодавците кои нема да дадат К-15 следат големи казни, кои се движат и до 4.000 евра.

Истото важи и за оние работодавци кои ќе дадат К-15, а потоа ќе ги побараат парите од вработените назад.

Останато

МФ утре ќе исплати 166,4 милиони евра по основ на стари доспеани долгови

Објавено

на

Министерството за финансии утре ќе врати 166,4 милиони евра по основ доспеани долгови и тоа 155 милиони евра за втората рата на ПБГ заемот земен 2013 година и 700 милиони денари по основ издадени државни хартии од вредност. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Наскоро очекувајте втора исплата на пари за „Мој ДДВ”

Објавено

на

Во текот на месец февруари, на трансакциските сметки на граѓаните кои скенирале сметки во последното тромесечје од 2019 ќе легнат парите од повратот за ДДВ. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Белгиска компанија воведува неограничен платен одмор за вработените

Објавено

на

Белгиската компанија Јонкерс специјализирана во преводи од март оваа година ќе им даде можност на своите вработени да земат неограничен платен одмор со цел да привлече висококвалификувани работници. (more…)

Продолжи со читање

Популарно