Connect with us

Лични финансии

Колку пари треба штедите дневно за да станете милионер?

Објавено

на

Ако сакате да станете богати треба да штедите повеќе и да почнете што порано.

Да бидете богати значи да се држите до добар систематски штеден и инвестиционен план“, пишува финансискиот аналитичар Дејвид Бах во својата книга “Smart Couple Finish Last”.

 

Не треба да имате пари за да направите пари“, тој вели. “Потребно е да донесувате правилни финансиски одлуки и да дејствувате според нив“.

 

За да ја илустрира едноставно изградбата на богатство со текот на времето, Бах создал табела која ни покажува колку средства треба да штедиме дневно, месечно или годишно во различни периоди од животот, со цел да станеме милионери до 65-годишна возраст.

 

Износите дадени во табелата се изразени во долари. Поради разликата во примања би било тешко да ја примениме истава табела, но можеме да ја искористиме за пример и врз нејзина база да креираме сопствен штеден план. Целта на сето ова е да се мотивирате и да започнете со штедење и остварување на вашите цели.

 

Домашни банки

Како разумно да менаџирате со средствата со кои располагате?

Објавено

на

Во Новата година обично влегуваме со свежи планови и цели кои сакаме да ги постигнеме во следните 12 месеци. Меѓу најважните, особено денес секако се финансиските одлуки – како да се одржи или зголеми домашниот буџет и како да се оддржи и зголеми заштедата. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Големите лидери никогаш не ги прават овие пет грешки

Објавено

на

Пред да одлучите да ја прифатите лидерската улога, размислете двапати за тоа дали навистина го сакате тоа. Дали навистина имате став и емоционална интелигенција да ги водите луѓето и да успеете со нив? (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Неколку вистини за парите и инвестирањето што треба да ги знаете

Објавено

на

Многумина од нас се надеваат дека ќе станат многу богати. Повеќето сакаат да постигнат одредено ниво на финансиска слобода и мир, без да стравуваат од помислата дека ќе немаат да ги платат сопствените сметки. Но, за постигнување на тоа ниво, исто така, е потребно одредено ниво на финансиско знаење кое многумина немаат, велат експертите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно