Connect with us

Анализи

Колку заработуваат најголемите компании во секунда

Објавено

на

Title Max создаде листа на компании кои заработуваат најмногу пари, но не квартално или годишно, туку во една секунда.

На инфоргафикот погоре се илустрирани резултатите од истражувањето.

Повеќето би претпоставиле дека најголемите компании ќе бидат во банкарството и технологијата, што е претежно вистинито. Затоа JP Morgan Chase, Berkshire Hathaway, Wells Fargo, Bank of America и Microsoft се во првите седум од најуспешните компании. Но, некои од другите најголеми компании во светот се оние со прилично лоши односи со јавноста. Тие едноставно не се изложуваат премногу. Големите фармацевтски компании, како што се Џонсон и Џонсон и Гилеад Науки, заработуваат повеќе од 400 долари во секунда, а Алтрија груп, порано Филип Морис Компани АД, на тутунот заработуваат околу 450 долари во секунда.

 

Анализи

Јавен повик за учество на Собрание на акционери на Стопанска банка а.д. Битола

Објавено

на

Врз основа на членовите 48 и 49 од Статутот на Стопанска банка а.д. Битола, а согласно Одлуката на Надзорниот одбор од 31.01.2019 година за свикување на Собрание на акционери, СТОПАНСКА БАНКА а.д. БИТОЛА (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Подготвени ли се банките во Македонија за имплементирање на двојазичноста?

Објавено

на

Од моментот на стапување во сила на Законот за јазици, албанскиот јазик ќе добие проширена употреба. Покрај македонскиот, во институциите службен јазик станува и албанскиот, што ќе се применува во комуникацијата, употребата и примената во сите постапки на граѓаните.

(more…)

Продолжи со читање

Анализи

Банки vs. Финтек компании: Кој ќе победи?

Објавено

на

Дигитализацијата зема се поголем замав, притоа рапидно развивајќи се, но како “FinTech” компаниите се справуваат во споредба со големите традиционални банки?

Додека голем број банки се уште се потпираат на постоечките рачни процеси, многу “FinTech” компании ја прифаќаат моќта на вештачката интелигенција за справување со финансиските предизвици.

“Revolut” и “ClauseMatch”, организираа панел дискусии со водечките “FinTech” компании и банки, каде што ќе се прикажат некои од најновите технологии и ќе се дискутираат иновативни стратегии.

Експертите на панелот ќе разговараат за:

✅ Кој е поблиску до усогласеност – банки или “FinTech” компании?
✅ Улогата на технологијата: Колку може да се автоматизира? Што треба да се автоматизира, а што никогаш не треба да се автоматизира?
✅ Што мислат регулаторите за горенаведеното?

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange