Connect with us

Странски банки

Колку е стабилен американскиот банкарски сектор?

Објавено

на

Банкарскиот сектор на САД секогаш се следи со голема внимателност бидејќи и мала нестабилност може да влијае на глобалната економија, особено што сега дел од американските економисти и бизнисмени предвидуваат рецесија и можна нова финансиска криза во 2020 година.

Еден од индикаторите кој се следи е и самата состојба со ликвидноста на банките и нивната пазарна позиција. Ако лани ниту една банка не прогласи банкрот или стечај, оваа година дури четири американски банки ставаат клуч на врата.

Сепак, станува збор за помали локални банки кои по направената ревизија се откриени голем број на внатрешни кадровски и осигурителни проблеми.

Пропаѓањето на четири локални банки од Њу Џерси, Тексас, Охајо и Кентаки нема да се одрази негативно на банкарскиот сектор во целост но, може да биде индикатор со какви проблеми се соочуваат кредиторите.

Во поблиската историја само во 2005, 2006 и 2018 година не пропаднала ниту една банка во САД. Во екот на финансиската и пазарна криза во 2008 и 2009 пропаѓаа по 300 банки годишно.

Странски банки

Commerzbank ќе затвори повеќе од половина од своите филијали низ Германија!?

Објавено

на

Според „Börsen-Zeitung”, извршниот одбор на германската „Commerzbank AG” планира да затвори повеќе од половина од 1.000-те филијали низ целата земја до крајот на 2023 година. Покрај тоа, се планира да се намалат речиси 10.000 работни места од вкупно 32.792 колку што во моментов брои германскиот банкарски гигант. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Буџетот на Русија поради пандемијата бележи загуба од 14,2 милијарди долари

Објавено

на

Заменик-министерот за финансии на Русија, Владимир Количев, изјави дека рускиот федерален буџет забележа загуба од повеќе од 1.000 милијарди рубли (околу 14,2 милијарди долари) како резултат на пандемија на коронавирусот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Германија ја зајакнува контролата по скандалот со „Wirecard“

Објавено

на

Германскиот министер за финансии, Олаф Шолц изјави дека сака да воведе промени во системот на надзор на финансиската индустрија во Германија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно