Connect with us

Домашни банки

Колкав износ на дивиденда ќе добијат акционерите на Комерцијална банка!?

Објавено

на

Комерцијална банка денеска ги објави предлог Одлуките за претстојното Собрание на акционери на Банката, кое ќе се одржи на ден 29.03.2023 година.

Износот на дивиденда, согласно Предлог-одлуката за употреба и распоредување на нераспределената добивка до 31.12.2022 година, донесена од Надзорниот одбор на Банката на 22.02.2023 година, изнесува:

– за 1 обична акција бруто-износ од 500,00 денари, односно 50,0% во однос на номиналната вредност од 1.000,00 денари.

Вкупниот бруто износ на дивиденда што ќе го исплати Комерцијална банка изнесува 18,5 милиони евра.

Ова значи дека акционерите на Комерцијална банка ќе добијат по 450 денари нето износ на дивиденда (откако банката за нив ќе ги одбие и исплати на државата 10 проценти персонален данок).

Правото на дивиденда ќе го остварат над 5.600 акционери, според актуелната состојба на Централниот регистар на РСМ. Тие ќе поделат меѓусебе 7,74 милиони евра нето дивиденда.

За предложениот износ на дивидендата за 2022 година, акционерите ќе се известат преку Повикот за учество на Годишното собрание на акционери на Банката.

Собранието на акционерите на Комерцијална банка АД Скопје ќе се одржи на 29.03.2023 година, а датумот на евиденција според кој ќе се определи листата на акционери кои имаат право на дивиденда за 2022 година е 18.04.2023 година.

Последен ден на тргување со право на дивиденда за 2022 година е 12.04.2023 година. Прв ден на тргување без право на дивиденда за 2022 година е 13.04.2023 година.

Исплатата на дивиденда за 2022 година ќе започне на 04.05.2023 година.

Дивидендата за 2022 година ќе се исплатува во готово.

Домашни банки

Намалување на каматните стапки на Халкбанк на кредити за физички лица

Објавено

на

Халкбанк АД Скопје изврши намалување на каматните стапки на потрошувачкиот и хипотекарниот кредит наменети за физички лица и понуди атрактивни услови за станбениот кредит. Овие услови ќе важат во промотивен период  до 31 декември 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

„ФИКСНО СИ Е ФИКСНО“ – станбен и потрошувачки кредит на Шпаркасе Банка со фиксна каматна стапка

Објавено

на

Шпаркасе Банка АД Скопје посветено работејќи на визијата да биде прв избор на клиентите и водечка банка по квалитет на услугa, стартува со нови атрактивни понуди за сите клиенти, со најповолни услови. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Комерцијална банка ќе овозможи тргување со акции без провизија на „Инвеститорскиот ден“ на Македонската берза

Објавено

на

Комерцијална банка и оваа година ќе им овозможи на граѓаните еден ден да купуваат или да продаваат акции на Македонската берза без плаќање провизија за брокерски услуги. Со ова Банката ќе даде свој придонес за успешна реализација на четвртиот по ред „Инвеститорски ден“ на Македонската берза, што ќе се одржи на 13.09.2023 година (среда). (more…)

Продолжи со читање

Популарно