Connect with us

Странски банки

Колкава е вредноста на субординираните обврзници кои ги издаде НЛБ?

Објавено

на

Нова Љубљанска банка (НЛБ) успешно го заврши издавањето на субординирани обврзници на меѓународните пазари на капитал во износ од 120 милиони евра.

Овие се обврзници со рок на достасување од над 10 години и можност за предвремена отплата по пет години.

Побарувачката од добро информирани инвеститори беше значително поголема од понудата – книгата на налози надмина 290 милиони евра, пренесува порталот Seebiz.

Издавањето на субординирани обврзници за котација на дополнителен капитал е управувано од UBS Europe и НЛБ и тоа претставува прва меѓународна трансакција со капитал по успешната приватизација на банката. Во исто време, Нова Љубљанска банка (НЛБ) во соопштението за јавноста рече дека станува збор за една од ретките трансакции на пазарите на капитал издадени од банките од регионот.

„Успехот на трансакцијата ја потврдува силната доверба на инвеститорот во цврстината на деловниот модел на НЛБ и нашата зацртана стратегија“, рече Арчибалд Кремсер, извршен директор на Нова Љубљанска банка (НЛБ). Издавањето обврзници ќе и овозможи на НЛБ да ја зајакне и оптимизира својата структура на капиталот, како што е предвидено по завршувањето на јавната понуда на акциите.

Базата на инвеститори е разновидна и вклучува меѓународни и регионални инвеститори, главно од Германија, Велика Британија, Австрија, Хрватска и Словенија. Беа заинтересирани и меѓународни финансиски институции, пензиски фондови и меѓународни фондови, додаде банката.

Обврзниците со принос од 3,65 проценти на годишно ниво и оценка за ББ (S&P) беа котирани на берзата во Луксембург на денот на издавање.

Странски банки

Сбербанк прогласена за највредниот руски бренд во светот

Објавено

на

Според меѓународната агенција „Brand Finance“, „Sberbank” е сè уште највредниот руски бренд. Вредноста на брендот „Sberbank” е 13.233 милијарди долари, што е за 870 милиони долари повеќе од вредноста која ја имаше кон крајот на 2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Deutsche Bank: За две години дигиталните валути ќе бидат мејнстрим

Објавено

на

Новата студија изработена од страна на „Deutsche Bank” предвидува дека за две години дигиталните валути ќе бидат дел од мејнстримот во употребата на платежните средства. Германските банкари сметаат дека дигиталните валути може целосно да ги променат плаќањата, банкарските услуги, потоа мерките на централните банки како и да ја променат економската моќ. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Две земји имаа најдобар почеток на годината

Објавено

на

Економијата во еврозоната порасна во јануари со исто слабо темпо како и во претходниот месец, одржувајќи постојан слаб прилив на нови нарачки, покажува месечниот извештај на лондонски „Markit”. (more…)

Продолжи со читање

Популарно