Connect with us

Форекс

Кои 5 акции имаа најголем пораст на вредноста во месец април!?

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец април 2020 година.

Иако, вкупниот промет е значително намален во однос на претходниот месец за цели 72,88 проценти, имаше компании кои забележаа висок пораст на вредноста на своите акции.

Компанија која забележа највисок пораст на вредноста на своите акции е Макпетрол АД Скопје. Просечната цена на акциите на оваа компанија во месец април изнесувала 71.105 денари, додека во март просечната цена изнесувала 50.496 денари, што значи бележи пораст на вредноста за високи 40,81%.

На второто место се најдоа акциите на ОКТА АД Скопје кои ја зголемија вредноста за 38,50 проценти односно достигнаа просечна цена од 4.155 денари. На трето место по пораст на вредноста на акциите се најде Стопанска банка а.д. Битола, чиишто акции ја зголемија вредноста за 31,52 проценти односно достигнаа просечна цена од 3.025 денари.

АКЦИИ НА ОФИЦИЈАЛЕН ПАЗАР – НАЈГОЛЕМ ПОРАСТ

Целосниот месечен статистички билтен за април 2020 година можете да го погледнете на следниов линк.

Странски банки

Заборавете на доларот, купувајте злато! Цената на овој скапоцен метал допрва ќе расте

Објавено

на

Тековната финансиска политика на американските власти ја поткопува довербата во доларот и ги принудува инвеститорите да купуваат злато што е можно поактивно. Ваквиот коментар го објави една од најголемите светски инвестициски банки во светот, „Goldman Sachs“, пренесува „Bloomberg“. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Доларот ослабна петта недела по ред и достигна најниско ниво во последните две години

Објавено

на

На светските берзи на валути, вредноста на доларот во однос на кошничката на валути минатата недела се намали, петта недела по ред, со што девизниот курс на еврото во однос на доларот достигна највисоко ниво во последните 22 месеци. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Цените на златото и среброто рушат рекорди

Објавено

на

Вредноста на златото и на среброто утрово достигна највисоко ниво од 2011 односно од 2013 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно