Connect with us

Анализи

Кои се петте компании со најголеми добивки во првите три месеци од 2020 година – Од топ 5, три се банки

Објавено

на

Македонскиот приватен сектор имаше нешто послаб прв квартал од тековната година со помала добивка споредено со истиот период минатата година. Според податоците на котираните друштва на Македонска берза во топ 5 компании со најголеми добивки заклучно со 31 март 2020 година три се банки, од кои две се наоѓаат во топ три.

Македонските компании кои котираат на Македонска берза досега направиле профит од 29 милиони евра, што е за 11,3 милиони евра помалку споредено со претходната состојба во истиот период за 2019 година. Намалувањето на профитабилноста на компаниите се должи на податокот дека оваа година дури 37 компании работат со загуба во првиот квартал на 2020 година, додека 59 компании оствариле позитивен финансиски резултат.

Овој резултат е постигнат и покрај пандемијата на вирусот Ковид-19 којашто во Македонија започна да се шири кој средината на месец март.

Апсолутен лидер според остварениот финансиски резултат е Стопанска банка АД – Скопје. Оваа банка за првите три месеци од тековна година и покрај пандемијата на коронавирусот оствари нето добивка од импресивни 546.088 илјади денари или 8,8 милиони евра, што претставува зголемување за 1,1% споредено со нето добивката остварена во анализираниот период минатата година.

Зад нив е уште една банка која може да се пофали со огромна добивка за работењето во првите три месеци од 2020 година. Станува збор за НЛБ Банка АД Скопје која оствари позитивен финансиски резултат, односно забележа добивка од 418.532 илјади денари или околу 6,8 милиони евра.

Помеѓу банкарите во топ 5 на третата позиција според остварената добивка успева да се вмеша компанија од фармацевтската индустрија. Алкалоид АД Скопје се наоѓа на третото место со добивка од 314.492 илјади денари или околу 5,1 милиони евра.  Алкалоид АД Скопје има одличен почеток на годината со раст на добивката од 6,76% споредено со нето добивката остварена во анализираниот период минатата година.

На четвртата позиција според остварениот финансиски резултат се најде Македонски Телеком АД Скопје со нето добивка од 313.241 илјади денари или околу 5,1 милиони евра. Иако, финансискиот резултат на Македонски Телеком во првите три месеци од годинава е позитивен, операторот бележи значително намалување на добивката од огромни 22,03% во однос на остварената добивка за истиот период од претходната година.

Најдобрите пет компании по остварени најдобри финансиски резултати ги заокружува уште една банка, па така на петтата позиција се најде Комерцијална банка АД Скопје со нето добивка во износ од 217.549 илјади денари, односно 3,5 милиони евра. Комерцијална банка АД Скопје за разлика од останатите банки од водечката тројка, бележи значителен пад на добивката од 50%, споредено со истиот период од претходната година. Намалувањето на добивката е резултат на поголемиот износ на исправка на вредност на финансиските средства на нето основа, при остварен пораст на редовните приходи од работењето.

Според оваа анализа најуспешните пет компании кои котираат на Македонска берза заклучно со 31 март 2020 година, веќе имаат добивки од нешто повеќе од 29 милиони евра, што е сума за почит со оглед дека овие добивки од работењето се остварени во услови на пандемија на вирусот Ковид-19, како и во услови на прогласена вонредна состојба во Државата. Најголем раст на добивката гледано процентуално бележи Алкалоид АД Скопје, а најголем пад на добивката има Комерцијална банка АД Скопје. Веќе подолг период, апсолутен лидер во целокупното рангирање е Стопанска банка АД – Скопје.

Анализи

„Finance Think”: Сивата економија во 2020 година намалена во однос на 2006 година

Објавено

на

Сивата економија во 2020 година е намалена во однос на 2006 година, а најголемите намалувања се случиле за време на финансиската криза во 2009 година и по воведувањето на минималната плата во 2012 година, покажува најновото истражување направено од Институтот за економски истражувања и политики „Finance Think”. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Кои се петте најпрофитабилни македонски компании во 2021 година!?

Објавено

на

Македонскиот приватен сектор полека, но сигурно се опорави од пандемијата на Covid-19 вирусот, а доказ за тоа е зголемената профитабилност на компаниите за претходната 2021 година. Македонските компании ја зголемиле добивката за 22,64 проценти во однос на истиот период од претходната година. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Паѓаат каматите за депозитите и за кредитите – зголемена внимателност од нови задолжувања!

Објавено

на

Банкарската 2022 година започна со пад на каматите и за депозитите и за кредитите. Каматите за штедење остануват под 1%. Во првите два месеци од оваа година на месечно ниво депозитите се намалиле додека кај кредитирањето има раст од 0,9% во февруари, пишува „Порталб”. Податоците покажуваат дека граѓаните и фирмите се задолжуваат со зголемена внимателност – потврда и од банкарите дека во првиот квартал од годинава очекуваат намалување на побарувачката за кредити од страна на фирмите. (more…)

Продолжи со читање


Популарно