Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Кои се околностите за спојување на Дојче Банк и Комерцбанк?

Објавено

на

Не е само политичкиот пејзаж на Германија што гледа пресврт. Сега се чини дека германската влада е подготвена да го санкционира спојувањето помеѓу две од нејзините некогаш големи банкарски сили, Дојче банк и Комерцбанк. Ова се чини дека е потег за да се осигури дека Германија може да тврди дека има еден финансиски играч кој може да обезбеди доволно финансиска поддршка на германските компании дома, а особено во странство. Ова е идеја оптоварена со опасност.

Министерството за финансии, или Bundesministerium der Finanzen (BMF), рече дека нема да биде дискутирано  кој би можел да ги поттикне шпекулациите. Откако и двете банки ги споделуваат ценовните перформанси во текот на годината до денес, а последните три години е далеку од спектакуларен во споредба со DAX Индексот.

Финансискиот печат на неколку неповрзани извори не можеше да даде коментар од Дојче банк, иако портпаролот брзо ги посочи неодамнешните коментари на извршниот директор Кристијан Шивинг, кој категорично ги отфрли постојаните шпекулации за спојување.

Дојче банк во исто време во 1980-тите беше водечка банка за издавање на обврзници во светот и се чинеше дека го покажува начинот на кој европските “универзални банки” би можеле да ја преземат главната борба за американските и јапонските инвестициски банки како што се “Голдман Сакс”, или ЈП Морган беше фо тогаш и Номура хартии од вредност. Се разбира, некои можеби тврдат дека швајцарските гиганти Credit Suisse и Union Bank of Switzerland веќе го прават токму тоа.

Сепак, во последно време Дојче мораше да издржи негативни наслови околу два големи случаи на перење пари, бидејќи финансиските регулатори ширум светот бараат да се бори против сите форми на злоупотреба на пазарот и / или манипулација.

Таа забележала дека цената на акциите паднала на рекордно ниско ниво, додека акциите во Комерцбанк слично паднале, всушност, никогаш не се опоравувало откако банката била спасена за време на глобалната финансиска криза во 2008 година.

Затоа, изгледите на располагање се дека Германија гледа во сценарио каде што, како што паѓаат пазарите, ризикот од продажба е поголем, планот е да се спојат двата играчи. Се чини дека ова не е отворено спојување, слободниот пазар ќе види многу синергија, но БМФ ја разгледува можноста државата да земе удел во Дојче банк, а потоа да организира спојување на двете банки преку замена на акции.

Потенцијалната алтернатива е државата да го финансира преземањето на Комерцбанк од страна на Дојче. Она што го знаеме е дека извршниот директор на Дојче, Кристијан Шивинг отворено се противи на спојувањето со Комерцбанк, додека извршниот директор на Комерцбанк, Мартин Зилке, не е непријателски настроен на идејата.

Проблемот со спојувањето на Дојче банк и Комерцбанк е дека и двете имаат големи кориснички бази, иако на глобално ниво досегот е намален. За жал, колапсот на цената на акциите открива дека и двете покажале ограничена способност да остваруваа приходи. Со цел да се постигне договор од ваква природа, да преживее и да успее, ќе мора да има сериозни намалувања, така што новиот ентитет може да ги концентрира ресурсите каде што ќе има јасни предности во понудата на производи.

Анализи

Finance Think: Зголемениот минималец нема да влијае врз работните места

Објавено

на

Владата најави дека се очекува минималната (нето) плата да се зголеми на 13.000 денари, почнувајќи од 1 јули 2019 година. Минималната плата, како инструмент на политиките, беше воспоставена во 2012 година, на тогашното ниво од 8,050 денари (6.263 денари во секторите текстил, кожа и обувки). (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Рекордна профитабилност на банките во изминатата 2018 година, но странци го собираат профитот

Објавено

на

Банките во земјава за претходната 2018 година оствариле нето-добивка од работењето во износ од 8,4 милијарди денари или околу 136 милиони евра, што во споредба со претходната 2017 година е зголемување за 27,4%, покажува најновиот годишен извештај за ризиците во банкарскиот сектор на Народната банка. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Избори и кредитирање – што се случува во банкарскиот сектор?

Објавено

на

Претседателски избори, догодина редовни парламентарни избори а во 2021 та година редовни локани избори – дали сите овие последователни изборни циклуси ќе се рефлектираат и во банкарскиот сектор, конкретно врз кредитирањето и шедењето? По завршување на првиот економски квартал Народната банка ги сумираше резултатите, на месечно ниво ( март/февруари) депозитната база е зголемена за 0,4% а кај кредитирањето порастот изнесува 1.0%, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Само по основ на потрошувачки кредити граѓаните во банките, на крајот од првото тромесечје должеле 1,3 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange