Connect with us

Анализи

Кои се десетте најголеми компании на Балканот?

Објавено

на

Најголемата компанија на територијата на поранешна Југославија според вкупните приходи од работењето е словенечки „Петрол“ со годишен приход од 3,6 милијарди евра.

На второто место се наоѓа хрватската компанија „ИНА”, со годишен приход од 2,9 милијарди евра, a третото место  го зазема „ЈП Електропривреда Србија” со околу 2,5 милијарди евра годишни приходи. На четврто место се наоѓа „Нафтена индустрија Србија” со приходи од нешто повеќе од 2,1 милијарди евра.

Регионалната аналитичка куќа „SeeNews” го објави извештајот ТОП 100 ЈИЕ, кој ги рангира 100-те најголеми компании во регионот на Југоисточна Европа според вкупните приходи. Извештајот конкретно претставува листа со 10-те најголеми компании во секоја од земјите на поранешна Југославија.

Може да се види дека тоа се главно компании кои работат во областите трговија, производство на електрична енергија и нафта, телекомуникации и трговски ланци.

Во нашата земја, најголема компанија е „Johnson Matthey DOOEL”, со приход од околу 1,9 милијарди евра, што е дел од британската компанија, водечки светски производител на катализатори за контрола на емисиите на издувни гасови од возилата.

Во Словенија најголема компанија е нафтениот гигант „Петрол” кој воедно и најголема компанија според приходите со вкупни приходи од 3,6 милијарди евра. Во Хрватска најголема компанија според приходите е „ИНА” со 2,9 милијарди евра вкупни приходи.

Во Србија, на прво место според приходите се наоѓа Јавното претпријатие за електрична енергија „ЈП Електропривреда Србија (ЕПС), со околу 2,5 милијарди евра годишни приходи.

Анализи

Објавен Макроекономскиот монитор на Фајнанс тинк за четвртиот квартал минатата година

Објавено

на

Во четвртиот квартал од 2020 година, БДП се намали за -0,7 проценти, што е во линија со иницијалната проекција од „Finance Think” од -0,8%. Во овој квартал, продолжи растот на јавната потрошувачка (6,6%) како резултат на државната помош за намалување на социо-економските последици од корона-кризата, но со помал интензитет од претходно, се порачува во Макроекономскиот монитор Q4 2020 што го објави „Finance Think”. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Извештај за истражувањето на Финтек секторот во Северна Македонија

Објавено

на

Во текот на септември 2020 година, со финансиска и техничка подршка од Европскиот фонд за техничка подршка за Југо-Источна Европа, се спроведе истражување за Финтек секторот во Северна Македонија. Истражувањето се спроведе под покровителство и координација од страна на Народната Банка на Северна Македонија во соработка со консултантска куќа од Англија за Финтек Вендави. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Бесими: Голема каматна заштеда од 82,2 милиони евра поради довербата на инвеститорите во нашата економија

Објавено

на

Кредибилитетот на инвеститорите во нашата економија и политиките кои се спроведуваат расте, согласно тоа се намалува каматната стапка по која би купиле еврообврзница од нас. Осмата еврообврзница ја издадовме по убедливо најниска каматна стапка од 1,625 % која е неколкукратно пониска од сите претходно издадени еврообврзбици од земјава, но истовремено е пониска и од каматните стапки по кои другите земји во регионот неодамна издадоа еврообврзници. Доколку се направи споредба со еврообврзницата од 2014 година, која треба да се рефинансира со оваа, каматната заштеда е 82,25 милиони евра, посочи министерот за финансии Фатмир Бесими на прес-конференцијата по повод издавањето на осмата еврообврзница. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно