Connect with us

Останато

Кои земји имаат најголем јавен долг?

Објавено

на

Најголем јавен долг меѓу државите во светот во номинален износ има САД, но кога во предвид ќе се земе односот на јавниот долг кон БДП, тогаш на врвот на оваа листа е Јапонија со учество на јавниот долг во економскиот производ од 283%, според податоците на порталот US Debt Clock.org.

Државниот долг на САД во моментов тежи 26,5 милијарди американски долари и одговара во процент на 100,5% од БДП. Вредноста на американскиот БДП изнесува 20 милијарди долари.

Од друга страна, националниот долг на Јапонија е малку повисок од 12 милијарди американски долари, додека вредноста на домашниот производ е околу 4,3 милијарди американски долари, поради што „земјата на изгрејсонцето“ се смета за најзадолжена во светот.

Кина, втората најголема светска економија во вредност од приближно 13,7 милијарди американски долари, има долг од околу 7,3 милијарди американски долари, што претставува 53% од БДП.

Кога станува збор за европските земји, најголемиот товар на јавниот долг во однос на економскиот производ е на Грција. Нејзиниот долг е нешто помалку од 450 милиони американски долари, што е 220,5% од БДП.

После Грција, следува Италија со долг од над 3 милијарди американски долари, што е еднакво на 158% од БДП, по што следува Португалија со долг на однос на бруто-производ од 156% и, на изненадување на сите, оваа компанија ја вклучува и Белгија со удел во долгови од 128% во БДП.

Локомотивата на европската економија, Германија, исто така, значително го зголеми националниот долг, кој сега изнесува околу 81,6% од БДП, францускиот долг ја надмина вредноста на годишното домашно производство на 116%, а ситуацијата е слична со Велика Британија, чиј долг е 105,5% од БДП.

Според податоците од овој портал, кој ги следи промените во должничката состојба на 30 светски земји во реално време, Саудиска Арабија и Русија имаат најмал удел на јавниот долг во БДП, 15,7% и 19,3%, соодветно.

Останато

ИОРРМ преку видео конференција успешно организираше електронско изборно собрание

Објавено

на

На 16ти октомври 2020 година се одржа изборното собрание на Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ), за првпат во целосно дигитална форма. Во време на неизвесност и отежнати услови заради пандемијата на COVID-19, ИОРРМ одлучи 27-та седница на Собранието на ИОРРМ да се одржи во форма на видео-конференција, пред се поради заштита на здравјето на членовите и вработените на ИОРРМ.  (more…)

Продолжи со читање

Останато

Што направи виртуелниот експерт Славчо од А1 Македонија за 30 дена?

Објавено

на

Виртуелениот експерт Славчо е чет-бот кој разбира и зборува македонски јазик. Со него можете да комуницирате на кирилица или латиница. Комуникацијата со Славчо е целосно бесплатна, a со него можете да разговарате на веб страницата на А1 Македонија или преку апликациите Viber и . (more…)

Продолжи со читање

Останато

Шпанските банки виновни за “хаосот” во Барселона?

Објавено

на

Фото: AS

Хаосот во Барселона повторно продолжува откако играчите ја отфрлија молбата на раководството за намалување на платите, обелоденија медиумите во Каталонија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно