Connect with us

Форекс

Кои банкарски акции забележаа висок пораст на вредноста во месец декември?

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец декември 2021 година.

Вкупниот промет е намален во однос на претходниот месец за 31,61 проценти, но и покрај тоа имаше одредени компании кои котираат на берзата да забележат пораст на вредноста на своите акции.

Слично како и претходните месеци, едни од најатрактивните акции се банкарските и интересот за нив е најголем. Во месец декември за акционерите најпривлечни беа акциите на Комерцијална банка АД Скопје и на Стопанска Банка АД – Скопје.

Вредноста на акциите на Комерцијална банка АД Скопје порасна за 10,06 проценти. Просечната цена на акциите на оваа банка во месец декември изнесувала 11.725,93 денари, додека во ноември просечната цена изнесувала 10.654,24 денари.

Солиден пораст од 5,78 проценти забележаа и акциите на Стопанска Банка АД – Скопје, односно достигнаа просечна цена од 1.373,27 денари.

Тргувањето на Македонска берза со месеци наназад покажува дека банкарските акции се најатрактивни за инвеститорите.

Форекс

Порасна цената на нафтата поради намалена понуда

Објавено

на

Цените на нафтата се искачија до 86 долари на меѓународните пазари поттикнати од ограничувањата на понудата и послабиот долар што ја засени можната нова аукција на нафта од стратешките резерви на Кина на почетокот на февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Цената на златото со благ раст поради монетарната политика на ФЕД

Објавено

на

Цената на златото утрово благо порасна поради очекувањата дека ФЕД нема нагло да ја заостри монетарната политика и покрај високата инфлација, покажуваат податоците за трговијата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во декември?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.12.-31.12.2021 година вкупниот промет изнесува 840.414.353 денари и е намален за 31,61% во однос на претходниот месец ноември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно