Connect with us

Форекс

Кои акции ја зголемија својата вредност на последниот ден за тргување на Македонска берза?

Објавено

на

Кризата предизвиката на опасниот вирус Ковид-19 познат како коронавирус нанесува огромни штети во секоја сфера на стопанството. Кризната состојба во целиот свет влијае крајно негативно врз светските берзи, а негативни последици се воочливи и на Македонската берза каде веќе извесен период акциите на најголемите македонски компании бележат надолен тренд.

Сепак, дека не е се така црно на нашата берза, покажува растот на дел од акциите во текот на вчерашниот последен ден за тргување на берзата.

Последниот ден за тргување на Македонска берза беше во знакот на растот на вредноста на компаниите, а најголем пораст на вредноста забележаа банкарските акции на Стопанска банка АД Битола и Стопанска банка АД Скопје кои забележаа раст од високи 5,00% односно 4,97 проценти.

Пораст на вредноста на акциите забележаа и Алкалоид АД Скопје од 3,17%, НЛБ Банка АД Скопје од 2,15%, Гранит АД Скопје од 1,38%, а раст имаше и кај акциите на Комерцијална банка АД Скопје кои ја зголемија својата вредност за 1,37%.

Покрај акциите кои забележаа зголемување на својата вредност, имаше и компании кои ја загубија својата вредност на последниот ден за тргување. Најпогодени од падот беа акциите на Макпетрол АД Скопје кои забележаа пад на вредноста од 2,32%, а намалување на вредноста имаше и кај акциите на ТТК Банка АД Скопје, чиишто акции ја намалија својата вредност за 1,13%.

Според официјалниот среден курс на Народната банка на Македонија, денеска денарот спрема еврото има вредност од 61.6950 денари.

Курсот на денарот спрема доларот е на ниво од 56.8985 денари, британската фунта изнесува 66.9870 денари, додека пак швајцарскиот франк е 58.3570 денари.

Форекс

Македонска берза овозможува бесплатно користење на продуктот eTrader за инвеститорите во хартии од вредност

Објавено

на

Македонска берза ја информира јавноста, а особено сите инвеститори во хартии од вредност дека продуктот за т.н. електронско тргување (eTrader), што е достапен на инвеститорите преку членките на Берзата (банките и брокерските куќи) и којшто овозможува далечински пристап за тргување со хартии од вредност на Берзата, ќе можe да се користи БЕСПЛАТНО. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Македонска берза: Новата Уредба за примена на Законот за трговските друштва ќе има големо влијание на тргувањето со хартии од вредност

Објавено

на

Македонската берза е загрижена за понатамошното функционирање поради новата Уредба за примена на Законот за трговските друштва пред се во делот на забраната за одржување на годишните собранија на акционери на компаниите за време на вонредна состојба. Оваа Уредба ќе донесе многу негативни последици за компаниите чија вредност на акциите драстично се намалува од ден во ден, но и за акционерите кои нема да добијат дивиденда во очекуваниот период или уште полошо и воопшто да не добијат дивиденда. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Нов колапс на акциите на Македонска берза, еврото со вредност од 61.6950 денари

Објавено

на

Исто како што е времето во март, крајно променливо и непредвидливо, такво е и движењето на МБИ10 индексот на Македонска берза. Само два дена траеја позитивните вибрации и пролетното „зеленило” кај акциите кои котираат на нашата берза. (more…)

Продолжи со читање

Популарно