Connect with us

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во јули?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.07.-31.07.2022 година вкупниот промет изнесува 430.542.437 денари и бележи благ пораст од 0,97% во однос на претходниот месец јуни.

Класичното тргување изнесува 205.067.875 денари и бележи намалување во однос на јуни за високи 39,60%.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 185.549.414 денари и обврзници во вредност од 19.518.461 денари, додека пак нема забележано тргување со други хартии од вредност.

Блок трансакциите во јули изнесувале 225.474.562 и бележат висок пораст од 174,21%.

Бројот на трансакции во јули изнесувал 910, односно 387 трансакции помалку во однос на јуни, со што бележи намалување од 29,84%.

Според бројот на трансакции, идентично како и изминатите неколку месеци, лидер во најтргувани акции на официјалниот пазар за јули беа акциите на Комерцијална банка АД Скопје, со вкупно 313 трансакции, пред акциите на Алкалоид АД Скопје со вкупно 187 трансакции. Трети најтргувани акции по бројот на трансакции беа акциите на Макпетрол АД Скопје со 61 трансакции.

Според количината на истргувани акции, апсолутен лидер е РЖ Економика АД Скопје со 42.788 истргувани акции. На второто место се наоѓаат акциите на Макстил АД Скопје со 29.486 истргувани акции, а акциите на Стопанска банка АД – Скопје го заземаа третото место со 7.536 истргувани акции.

Целосниот месечен статистички билтен за јули 2022 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во март?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.03.-31.03.2023 година вкупниот промет изнесува 496.838.797 денари и бележи енормен пораст од 124,40% во однос на претходниот месец февруари. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Руската рубља ја губи вредноста – падна на 11-месечен минимум во однос на доларот

Објавено

на

Руската рубља падна на најниско ниво во последните 11 месеци во однос на американскиот долар и еврото. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Проширување на котација на државни обврзници во вредност од 2,1 милијарди денари

Објавено

на

Македонска берза АД Скопје ја известува јавноста дека согласно Барањето бр.15-2790/1 од 29.03.2023 година и Барањето бр.15-2160/1 од 08.03.2023 година од страна на Министерството за финансии на Република Северна Македонија за котација на државни обврзници, почнувајќи од денес (04.04.2023 година) на Официјалниот пазар на подсегментот Берзанска котација ќе бидат примени на котација државните обврзници со следните карактеристики: (more…)

Продолжи со читање

Популарно