Connect with us

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во јуни?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.06.-30.06.2021 година вкупниот промет изнесува 1.549.452.344 денари и е драстично зголемен за неверојатни 227,67% во однос на претходниот месец мај.

Класичното тргување изнесува 538.444.769 денари и бележи зголемување во однос на мај за 37,48%.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 478.038.439 денари и обврзници во вредност од 60.406.330 денари, додека пак нема забележано тргување со други хартии од вредност.

Блок трансакциите во јуни изнесувале 1.011.007.575 денари и бележат енормно зголемување од 1144,77%.

Бројот на трансакции во јуни изнесувал 1.411, односно 112 трансакции помалку во однос на мај, со што бележи намалување од 7,35%.

Според бројот на трансакции, идентично како и изминатите неколку месеци, лидер во најтргувани акции на официјалниот пазар за јуни беа акциите на Комерцијална банка АД Скопје, со вкупно 332 трансакции, пред акциите на Алкалоид АД Скопје со вкупно 319 трансакции. Трети најтргувани акции по бројот на трансакции беа акциите на Макпетрол АД Скопје со 117 трансакции.

Според количината на истргувани акции, апсолутен лидер е Македонски Телеком АД Скопје со 388.528 истргувани акции. На второто место се наоѓаат акциите на Стопанска банка АД – Скопје со 18.554, а акциите на Гранит АД Скопје го заземаа третото место со 15.042 истргувани акции.

Целосниот месечен статистички билтен за јуни 2021 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Главни акценти од првите шест месеци од 2021 година на Македонска берза

Објавено

на

Вкупниот берзански промет по сите основи во првата половина на 2021 година изнесува околу 87 милиони евра, што претставува намалување од 8% наспроти истиот период лани кога изнесуваше 95 милиони евра. Ова благо намалување се должи на помалиот промет со акции во БЕСТ системот оваа година, при што битно е да се нагласи дека минатата година во март и април на пазарот беа забележани исклучително високи акциски промети како последица на прогласената пандемија на COVID-19. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец јуни

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец јуни 2021 година. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Македонска берза го продолжи бесплатното користење на eTrader за инвеститорите

Објавено

на

Одборот на директори на Македонска берза АД Скопје одлучи продуктот за т.н. електронско тргување преку Интернет (eTrader), што им е достапен на инвеститорите преку нивните брокери и којшто овозможува далечинско тргување на Берзата, да продолжи да се користи БЕСПЛАТНО до 30.09.2021 година. (more…)

Продолжи со читање


Популарно