Connect with us

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во мај?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.05.-31.05.2021 година вкупниот промет изнесува 472.874.001 денари и е намален за високи 31,12% во однос на претходниот месец април.

Класичното тргување изнесува 391.653.595 денари и бележи намалување во однос на април за 26,14%.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 386.785.791 денари и обврзници во вредност од 4.867.804 денари, додека пак нема забележано тргување со други хартии од вредност.

Блок трансакциите во мај изнесувале 81.220.406 денари и бележат значително намалување од 48,04%.

Бројот на трансакции во мај изнесувал 1.523, односно 158 трансакции помалку во однос на април, со што бележи намалување од 9,40%.

Според бројот на трансакции, идентично како и изминатите неколку месеци, лидер во најтргувани акции на официјалниот пазар за мај беа акциите на Комерцијална банка АД Скопје, со вкупно 472 трансакции, пред акциите на Алкалоид АД Скопје со вкупно 198 трансакции. Трети најтргувани акции по бројот на трансакции беа акциите на Макпетрол АД Скопје со 122 трансакции.

Според количината на истргувани акции, апсолутен лидер е Макстил АД Скопје со 47.082 истргувани акции. На второто место се наоѓаат акциите на Комерцијална банка АД Скопје со 20.796, а акциите на Гранит АД Скопје го заземаа третото место со 14.883 истргувани акции.

Целосниот месечен статистички билтен за мај 2021 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

На „Инвеститорскиот ден“ најмногу склучени трансакции на Берзата во 2021 година

Објавено

на

Втора година по ред на Македонска берза успешно се одржа „Инвеститорски ден“ на којшто сите домашни физички лица имаа можност да тргуваат со акции на сите пазарни сегменти без да ги платат провизиите кон Берзата, Централниот депозитар на хартии од вредност и овластените пазарни учесници (банки и брокерски куќи), во износ на остварен промет до 10.000 евра. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

АКЦИИТЕ НА КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА ПОТОНАА откако измина последниот ден со право на дивиденда!

Објавено

на

Акциите на Комерцијална банка АД Скопје со месеци наназад важат за убедливо најатрактивните и најтргуваните акции на Македонска берза. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Кои банкарски акции забележаа висок пораст на вредноста во месец јули?

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец јули 2021 година. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно