Connect with us

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во април?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.04.-30.04.2021 година вкупниот промет изнесува 686.557.257 денари и е намален за 9,37% во однос на претходниот месец март.

Класичното тргување изнесува 530.254.240 денари и бележи зголемување во однос на март за 24,97%.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 509.908.506 денари и обврзници во вредност од 20.345.734 денари, додека пак нема забележано тргување со други хартии од вредност.

Блок трансакциите во април изнесувале 156.303.017 денари и бележат значително намалување од 53,09%.

Бројот на трансакции во април изнесувал 1.681, односно 215 трансакции повеќе во однос на март, со што бележи зголемување од 14,67%.

Според бројот на трансакции, идентично како и изминатите неколку месеци, лидер во најтргувани акции на официјалниот пазар за април беа акциите на Комерцијална банка АД Скопје, со вкупно 329 трансакции, пред акциите на Алкалоид АД Скопје со вкупно 309 трансакции. Трети најтргувани акции по бројот на трансакции беа акциите на Гранит АД Скопје со 216 трансакции.

Според количината на истргувани акции, апсолутен лидер е Гранит АД Скопје со 84.603 истргувани акции. На второто место се наоѓаат акциите на Комерцијална банка АД Скопје со 11.168, а акциите на Стопанска банка АД – Скопје го заземаа третото место со 10.268 истргувани акции.

Целосниот месечен статистички билтен за април 2021 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Македонска Берза: Вкупниот промет на берзата во месец мај изнесувал 472.874.001 денари

Објавено

на

Македонска берза ги објави податоците од статистичкиот билтен кој се однесува за периодот од 01.05 – 31.05.2021 година, кога вкупниот промет изнесувал 472.874.001 денари, односно бележи намалување за 31,12% во однос на претходниот месец (април). (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Факти за котираните компании на Македонска берза за 2020 година

Објавено

на

Публикацијата „Факти за котираните компании“ содржи податоци за најликвидните 20 котирани компании на Официјалниот пазар (Супер котација, Берзанска котација и Задолжителна котација), селектирани според прометот од редовно тргување во периодот 01.01.- 31.12.2020 година, како и збирен преглед за останатите котирани компании со кои се тргувало во 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Цените на нафтата највисоки од март

Објавено

на

Цените на нафтата во Лондон скокнаа на највисоко ниво од март – на 71 американски долари, поради зголемените очекувања за зголемена побарувачка на гориво за време на сезоната на летни патувања во САД. (more…)

Продолжи со читање


Популарно