Connect with us

Форекс

Кои акции на Македонска берза беа најинтересни за инвеститорите во јули?

Објавено

на

Според податоците кои ги објави Македонската берза за периодот 01.07.-31.07.2020 година вкупниот промет изнесува 382.669.819 денари и е намален за 14,16% во однос на претходниот месец јуни.

Класичното тргување изнесува 348.296.794 денари и е намалено во однос на јуни за 1,79%.

Во класичното тргување истргувани се акции во вредност од 344.870.372 денари и обврзници во вредност од 3.426.422 денари, додека пак нема забележано тргување со други хартии од вредност.

Блок трансакциите во јули изнесувале 34.373.025 денари и бележат висок пад од 50,34%.

Бројот на трансакции во јули изнесувал 1.319, односно 227 трансакции помалку во однос на јуни, со што бележи намалување од 14,68%.

Според бројот на трансакции, идентично како и изминатите неколку месеци, апсолутен лидер во најтргувани акции на официјалниот пазар за јули беа акциите на Комерцијална банка АД Скопје, со вкупно 594 трансакции, пред акциите на Алкалоид АД Скопје со вкупно 185 трансакции. Трети најтргувани акции по бројот на трансакции беа акциите на Гранит АД Скопје со 86 трансакции.

Според количината на истргувани акции, трет месец по ред најтргувани се акциите на Гранит АД Скопје со 42.585 истргувани акции. На второто место се наоѓаат акциите на Комерцијална банка АД Скопје со 27.590, а акциите на Стопанска банка АД Скопје го заземаа третото место со 13.400 истргувани акции.

Целосниот месечен статистички билтен за јули 2020 година можете да го погледнете на следниов линк.

Форекс

Македонија и Србија имаат најголеми резерви на злато на Балканот

Објавено

на

Податоците на Светскиот совет за злато (World Gold Council), најточната база на информации за резервите по држави, за вториот квартал од оваа година покажуваат дека по Србија, Република Северна Македонија има најголеми резерви на злато на Балканот односно поседува 6,89 тони. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Германската берза „Deutsche Boerse” предложи зголемување на DAX индексот на 40 компании

Објавено

на

Германската берза „Deutsche Boerse” предложи зголемување на бројот на компании кои котираат во „DAX” индексот. Берзата предложи зголемување од досегаѓните 30 на 40 компании, истовремено предложувајќи заострување на условите за котација. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Топ 5 акции со најголем пораст на вредноста во месец септември

Објавено

на

Македонската берза го објави месечниот статистички билтен за месец септември 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно