Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

Кодексот за добра пракса поставува високо ниво на заштита на потрошувачите во небанкарскиот сектор

Објавено

на

Откако небанкарските финансиски друштва своите заложби ги обединија во Асоцијацијата на финансиски друштва чија цел е да го надгледува секторот за финансиски друштва и да поставува унифицирани стандарди на работење, преку подобрување на квалитетот на услугите и преку подигнување на јавната свест за финансиските услуги, воведоа и дополнителен метод за контрола и саморегулација.

Асоцијацијата усвои кодекс за добра пракса што претставува документ со детални обврски и стриктно дефинирани правила на делување на друштвата од оваа индустрија.

Кодексот во својата содржина јасно ги дефинира обврските и правата како на небанкарските друштва, така и на барателите на брзи кредити. Но, многу поважно е тоа што обезбедува дополнителна заштита на интересите на потрошувачите кои добиле или очекуваат да добијат услуга од членовите на Асоцијацијата.

Преку кодексот се практикува одговорно задолжување од страна на клиентите, а друштвата ги оценуваат нивните финансиски услови и способност да ги исполнат обврските. Заштитата се одвива и преку членовите на кодексот каде е дефинирано дека друштвата ја извршуваат услугата во согласност и со надзор од надлежните институции како што се Министерството за финансии, Дирекцијата за заштита на лични податоци итн.

Членовите на Асоцијацијата на своите клиенти им ги обезбедуваат потребните информации за природата на кредитите и истовремено се посветени на едукацијата на населението за што всушност се наменети овие производи, вклучувајќи го фактот дека кредитите не се препорачливи за решавање на претходно постоечки финансиски тешкотии.

Преку кодексот, исто така се гарантира адекватност на одобрениот кредит со финансиските услови на купувачот и спречување клиентот да преземе непотребни финансиски обврски.
Затоа, секој член на Асоцијацијата во времето на издавање на кредитот мора да се погрижи за оцена на солвентноста на клиентот во согласност со законодавството и употребата на моделите за личен кредитен ризик.

За да може клиентот да оцени дали условите на предложениот кредит соодветствуваат на неговите потреби и финансиската состојба, пред да го потпише договорот за кредит, од друштвото добива информации потребни за да се споредат различни понуди и да се донесе соодветна одлука за добивање кредит. Дополнително, друштвото член и потписник на овој кодекс му дава на клиентот јасни и недвосмислени информации за вкупните трошоци на кредитот, правилата и начинот за отплата на кредитот, како и за последиците што ќе настанат, доколку клиентот не ги почитува условите на договорот.

Овој Кодекс вклучува критериуми за професионалност, во согласност со фер пазарните практики и принципите за одговорно кредитирање кои се општо прифатени кај небанкарската кредитна индустрија.

Сите седум здруженија, Тиго Фајненс, Диџитал Фајненс, МОГО, Кредисимо, М Кеш, СН Финансии, Иуте Кредит, како членови на Асоцијацијата се обврзани да се придржуваат кон насоките дефинирани во кодексот, a дополнителното ниво на заштита на потрошувачите го овозможува преку членовите во кодексот кои одат во правец на заштита на клиентите од непотребни задолжувања.

Прочитајте повеќе за Кодексот на линкот: Кодекс за добра пракса, и информирајте се околу работата на Асоцијацијата: AFD

Криптовалути

Цукерберг ставен на маки – Ја доби првата тужба за Libra

Објавено

на

Facebook не може да крене глава од проблеми поврзани со амбициозно најавената крипто платформа Libra која никако да се етаблира според замислите. Сега Facebook ја доби првата тужба и тоа за нарушување на авторски права, поточно за копирање на лого.

Тужбата ја покрена Current, компанија која се занимава со мобилно банкарство. Нивното лого е речиси идентично како и на Calibra, компанијата која беше основана од Facebook за да управува со Libra проектот.

Логоата на двете компании се изработени од истата фирма, Character од Сан Франциско. Current тврди дека нивното лого било регистрирано неколку дена пред Facebook да објави дека ќе развива сопствена криптовалута и посебен крипто дигитален паричник за управување со трансакциите.

„Facebook ги има сите пари и ресурси во светот. Ако тие навистина сакаат да го направат банкарството повеќе инклузивно, фер и достапно, тогаш требаше да смислат сопствени идеи и брендинг како што ние направивме“, истакна Стјуар Соп главниот извршен директор на Current.

Исто така Facebook ги изгуби речиси сите значајни партнери во Libra асоцијацијата меѓу кои PayPal, e-Bay, Stripe, MasterCard и Visa кои истакнаа дека повеќе нема да бидат дел од платформата и тоа пред да се одржи првиот состанок на бордот на директори во понеделник.

Продолжи со читање

Останато

Средба Ангеловска-Герберих: Трговската размена со Германија пораснала за 18%

Објавено

на

Германија е најзначaјниот трговски партнер на Република Сeвeрна Македонија. Само во првите седум месеци од годинава земјата во СР Германија извезла стоки во вредност 1,8 милијарди евра, што е покачување за 22% во однос на лани, додека вкупната трговска размена пораснала за 18%. За 1,3 милијарди евра извезуваме повеќе стоки во Германија отколку што увезуваме, односно нашата земја остварува трговски суфицит. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Грција за прв пат во историјата издаде благајнички записи со негативна каматна стапка

Објавено

на

Грција денеска издаде благајнички записи со негативна каматна стапка за време на денешната аукција, а грчкиот премиер, Кирјакос Мицотакис, рече дека ова се случува прв пат во историјата на земјата, jави дописничката на МИА од Атина. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange