Connect with us

Странски банки

Кога банката пријатно ќе те изненади во пресрет на Нова Година

Објавено

на

Британската филијала на шпанската банка „Santander” по грешка уплатила 155 милиони евра на 75.000 трансакциски сметки, што ги изненади сопствениците на сметките на божиќното утро, кои не знаеле кој ги уплатил парите.

Вработените во банката се обидуваат да ја исправат грешката и да ги вратат парите, но го отежнува фактот тоа што голем дел од трансакциите се направени на клиенти со трансакциски сметки во други банки.

Грешката настанала кога двапати беа објавени плаќања од 2.000 деловни сметки.

Во соопштението на банката се наведува дека се водат разговори со банките кои ги примиле плаќањата, „Barclays”, „HSBC”, „NetVEST”, „The Co-operative Bank” и „Virgin Money”.

Инволвираните банки изјавиле дека ќе се обидат да ги вратат парите од сметките на своите клиенти.

Меѓутоа, како ќе се изведе целата постапка е нејасно и како ќе постапат банките во случај ако нивните корисници веќе да ги потрошиле парите, бидејќи враќањето може да доведе до незаконски минус на сметките.

Банката „Santander” навести дека може да го надмине проблемот со тоа што нејзините вработени директно да контактираат со луѓето за да им ги вратат парите што им биле уплатени по грешка.

Но, сето тоа ќе зависи од добрата волја на корисниците и дали ќе бидат фер и ќе ги вратат парите кои им биле по грешка префрлени на нивните трансакциски сметки или ќе си го задржат пријатниот новогодишен подарок!?

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно