Connect with us

НБРМ

Книжните 10 и 50 денари од 15 мај ќе бидат заменети со нови банкноти!

Објавено

на

Нови книжни банкноти од 10 и 50 денари ќе бидат пуштени во промет од 15 мај. Книжните пари од овие апоени кои сега се користат повеќе нема да важат, а новите кои исто така ќе бидат книжни ќе бидат изработени од полимер. Монетите од 10 и 50 денари и понатаму остануваат во промет.

“Правните и физичките лица ќе можат бесплатно старите банкноти да ги замената со други книжни или ковани пари. Замената од 15 мај годинава до 15 мај 2019 ќе ја вршат деловните банки во земјава, а по овој период тоа ќе се прави во Народната банка” – се вели во соопштението од НБРМ.

Старите книжни банкноти од 10 и 50 денари беа пуштени во промет во септември 1996 година.

НБРМ

Првичен сликовен приказ на првите полимерни банкноти на Република Македонија

Објавено

на

НБРМ има чест и задоволство да и го претстави на јавноста првичниот сликовен приказ на првите полимерни банкноти на Република Македонија, коишто на 15 мај годинава влегуваат во оптек, а се во апоенска вредност од 10 и 50 денари. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

НБРМ во оптек ги пушта првите полимерни банкноти

Објавено

на

Народната банка на Република Македонија за првпат воведува полимерни банкноти. Банкнотите изработени од полимер, со апоенска вредност од 10 и 50 денари, на 15 мај годинава влегуваат во оптек. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Започна Седмата годишна истражувачка конференција на НБРМ

Објавено

на

Денес, во Охрид започна Седматa годишна истражувачка конференција на Народната банка на Република Македонија, насловена како: „Речиси една деценија по кризата: На патот кон новиот глобален циклус и нормализирање на монетарната политика“. (more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange