Connect with us

Странски банки

Кинеските банки одобрија 300 милијарди долари нови кредити

Објавено

на

Kинеските банки во јануари го зголемија кредитирањето и покрај напорите на Централната банка на Кина да го намали ризикот кој потекнува од повеќегодишниот раст на долгот.

Банките одобрија 2.030 милијарди јуани (300 милијарди долари) нови кредити во јануари, што е скоро дупло повеќе во однос на 1.040 милијарди јуани во декември.

 

Во напорот да го смали ризикот, централната банка во последните неколку недели ја заостри монетарната политика, подигнувајќи ги каматните стапки за краткорочни кредити, прв пат од 2013 година.

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно