Connect with us

Останато

Кина ќе инвестира 360 милијарди долари во зелена енергија

Објавено

на

Кинеските инвестиции  во зелена енергија во странство минатата година пораснаа за 60% на рекордни 32 милијарди долари.

Со тоа оваа земја стана лидер на светскиот пазар на чиста енегрија, соопшти институтот за енергетика, економија и финансиски анализи (IEEFA) од Охајо.

 

Кина најави дека ќе инвестира најмалку 361 милијарди долари во обновливи извори на енергија до 2020 година со цел пазарот за енергија во светот да се префрли од јаглен на чисти горива.

 

Инвестицијата ќе креира повеќе од 13 милиони работни места во секторот. До 2020 година благодарение на новите капацитети за енергија од ветар, хидроенергија, соларна и нуклеарна енергија ќе се дуплира производството нa струја. 

 

Се уште не е прецизирано каде ќе се трошат планираните средства, околу 71 милијарди долари годишно.

 

НБРМ

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Спроведувањето на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија засилено напредува. Оттука, вчера и денес, финансиските регулатори од земјава предводени од Народната банка во рамките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, заедно со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој (ИНФЕ-ОЕЦД) во соработка со Министерството за финансии на Холандија, организираат работилница, во рамките на програмата на Конституенцата и програмата „Манивајс“ (Money Wise). (more…)

Продолжи со читање

Останато

Со новите измени на Законот, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот!?

Објавено

на

Со измените на Законот за облигациони односи, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот, смета Jован Митрески, координатор на пратеничката група на СДСМ и коалицијата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Колапс на приватниот сектор во Јапонија – бројот на банкротирани компании за една година се зголемил за неверојатни 49%

Објавено

на

Ефектот на Ковид-19 врз бизнисите во Јапонија предизвика огромен број банкроти од почетокот на воведувањето на анти-пандемиските мерки. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно