Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Останато

КД Фондови станa дел од Generali Групацијата

Објавено

на

После постоење на повеќе од четвртина век, КД Фондови станува дел од меѓународната групација Generali. Со основањето на првиот словенечки инвестициски фонд – Galileo, во 1992 година и најстариот хрватски инвестициски фонд KD Victoria, KD Funds стана предводник во индустријата на словенечките инвестициски фондови. 

По повеќе од една четвртина век, КД Фондови станува дел од меѓународната Групација Generali. Generali е независна групација за осигурување и управување со средства, основана во 1831 година, присутна во повеќе од 50 земји, со 71.000 вработени. Во 2017 година таа достигна 68 милијарди евра премии и 487 милијарди евра средства на управување. Според Fortune Global 500 извештајот, таа е една од 60-те најголеми светски компании. Резултатите од индексот произлегоа од анализата на продажбата, профитот, средствата и пазарната вредност. Generali Investments CEE е дел од Групацијата Generali и е најголемата компанија за управување со средства во Централна и Источна Европа со речиси 17 милијарди евра средства на управување.

Лука Подлогар, извршен директор на КД Фондови, за овој важен настан рече:

Покрај тоа што е еден од водечките светски осигурителни компании, Generali е исто така еден од најголемите европски менаџери на средства на управување. Станувајќи дел од семејството Generali Investments, KD Funds ќе ја зајакне способноста за спроведување на својата стратегија за раст во Југоисточна Европа. Исто така, ќе и овозможи на компанијата да ги прошири своите производи и база на инвеститори, како и да овозможи дополнителни можности за развој на своите вработени. Имаме одличен тим, нудиме напредни и модерни финансиски производи кои постојано се прилагодени на финансиските потреби на пазарот и нашите инвеститори. Долгорочната традиција и знаење на Generali ќе помогне во понатамошното надградување на производите. Нашиот одличен и искусен тим, во кој веруваме, останува ист. Горди сме што станавме дел од меѓународен тим со победнички начин на размислување. Исклучителни можности се пред нас и јас сум убеден дека ќе ги искористиме во корист на нашите инвеститори“.

Останато

7% од кредитоспособните лица, лани зеле брз кредит

Објавено

на

Граѓаните се заинтересирани за услугите на финансиските друштва, познати како брзи кредити. Земаат просечно меѓу 200 и 400 евра кредит, а во минатата година седум отсто од кредитоспособното население во земјава било опслужено од овие финансиски друштва. Од година во година секторот расте, а за поголема сигурност за потрошувачите дел од овие друштва што работат во земјава формираа Асоцијација на финансиски друштва. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Сузбивање на сивата економија е можно со здружена стратешка акција

Објавено

на

Проектот на УСАИД Партнерство за подобра бизнис регулатива одржа форум на тема: „Механизми за елиминација на сивата економија, имплементација и очекувани резултати“, во организација на Сојуз на стопански комори на Македонија. На високо ниво, претставниците на Владата, домашни и странски експерти, професори и истакнати стопанственици дискутираа за најголемите предизвици на компаниите во борбата со сивата економија, конкретни решенија за нејзино сузбивање како и очекуваните ефекти за стопанството и економијата од воведување  на нерегистираните субјекти во системот. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Фондовите од вториот пензиски столб управуваат со милијарда евра на 490.000 идни пензионери

Објавено

на

На крајот на минатата година во двата отворени задолжителни фонда од вториот пензиски столб – КБ Прв пензиски фонд и Сава пензиски фонд членуваа вкупно 490.035 идни пензионери на кои од личниот доход им се издвојуваат средства во задолжителните пензиски фондови. На крајот на 2018 година тие управуваат со безмалку 1 милијарда евра средства на своите членови колку што се собрани во 13те години, односно од почетокот на пензиската реформа во 2006 година. Иако на самиот почетокот на реформата, стартната позиција на двете друштва беше иста, сепак КБ Прв пензиски фонд сега има повеќе членови, поголемо пазарно учество и управува со повеќе средства во споредба со другиот фонд, односно управува со портфолио кое е поголемо за околу 62 милиони евра. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange