Connect with us

Странски банки

Катарските банки во јуни загубиле 7,6% од депозитите на странски клиенти

Објавено

на

Депозитите на странски клиенти во банките во Катар значително опаднаа во јуни, откако соседните арапски земји од Блискиот Исток ги намалија дипломатските и транспортните врски со Доха, покажаа објавените податоци на Катарската централна банка.

Депозитите на странски клиенти во катарските банки, најмногу девизни депозити, во јуни се намалија на 170,6 милијарди ријали (46,9 милијарди долари), во споредба со 184,6 милијарди ријали во мај, што претставува пад од 7,6%.

 

Падот од 14,0 милијарди ријали чини 7,6% странски депозити во катарските банки или 1,8% од нивните вкупни депозити.

 

Податоци, исто така, покажа дека заемите на катарските банки од странските банки паднаа на 46,4 милијарди ријали, во споредба со 51,8 милијарди ријали во претходниот месец.

 

Банките во Катар како одговор на кризата го намалија кредитирање спрема странство, па нивните побарувања спрема банките надвор од Катар паднаа на 93,8 милијарди ријали, во однос на 102,2 милијарди долари во претходниот месец.

 

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк укинува готовина на шалтерите!?

Објавено

на

Во повеќето филијали на германскиот банкарски гигант „Deutsche bank”, готовината веќе нема да биде достапна на шалтерите. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка предупредува дека економската криза може да се влоши

Објавено

на

Светската банка во својот извештај „Глобални економски перспективи” отворено предупредува дека остриот економски пад ќе биде норма за многу земји, бидејќи проекциите за глобалниот економски раст се намалени. (more…)

Продолжи со читање


Популарно