Connect with us

Домашни банки

Капитал банка се приклучува кон заштедата на електрична енергија

Објавено

на

Капитал Банка АД Скопје е една од првите банки во земјата која се приклучува кон иницијативата за заштеда на електрична енергија, со цел рационално користење на електричната енергија.

На почетокот на ноември, Владата на Република Северна Македонија донесе одлука за прогласување на кризна состојба во енергетскиот сектор. Согласно проценките, постои ризик од стабилно снабдување со електрична енергија во текот на доцните есенски и зимските месеци. Со прогласувањето на кризната состојба, Владата започна со стратегија за успешно справување со ефектите од глобалната енергетска криза.

Како општествено одговорна банка, раководството на Капитал Банка А.Д. Скопје веднаш спроведе акциски план со цел да се придонесе кон свесноста околу потрошувачката на електрична енергија. Капитал Банка А.Д. Скопје е меѓу првите банки членки на Македонската Банкарска Асоцијација кои се приклучија кон иницијативата за исклучување на своите светлечки реклами во наредните 30 дена, во знак на заштеда на електричната енергија.

Капитал банка со ваквиот чекор сака да испрати јасна порака за рационално користење на електричната енергија, кон своите вработени и кон своите постоечки клиенти. Рационалното користење на електричната енергија потребно е да се трансформира од наша обврска во наша иднина, бидејќи покрај бенефитот од намалување на трошоците за домаќинството и бизнисот, дополнителен бенефит претставува намалување на загадувањето на околината преку т.н. стаклени гасови.

Сите домаќинства може да се приклучат кон рационалното користење на електрична енергија на следните начини:

  • Користење на енергетски ефикасни уреди, кои се јасно означени според нивните вредности
  • Планирано користење на уредите кои трошат значителна енергија во домот
  • Користење на „паметни“ приклучоци, кои автоматски ги регулираат уредите
  • Намалена употреба на уреди кои постојано се вклучени
  • Користење на обновлива енергија во случаи кога тоа е возможно за имплементација

Капитал Банка АД Скопје се надева дека новите навики за заштеда на електрична енергија ќе станат пракса во иднина, со што сите граѓани ќе развијат поголема свесност за енергетската ефикасност и бенефитите кои ги носи истата.

Домашни банки

Именувани тројца нови членови на Управниот одбор на НЛБ д.д. Љубљана, меѓу кои и Антонио Аргир

Објавено

на

На вчерашниот прв состанок на Надзорниот одбор на НЛБ д.д Љубљана годинава, членовите се фокусираа на имплементација на стратегијата на НЛБ Групацијата и статусот на вклучување на факторите за управување со еколошките и социјални аспекти во деловниот модел на НЛБ Групацијата. На седницата, Надзорниот одбор назначи и тројца нови членови на Управниот одбор, со што истиот се прошири на вкупно шест члена. За нови членови на Управниот одбор на НЛБ д.д именувани се: Хедвика Усеник, Антонио Аргир и Андреј Ласиќ. Сите доаѓаат од НЛБ д.д или НЛБ Групацијата, имаат долгогодишно искуство и се веќе докажани во својата работа. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Стопанска банка АД – Скопје изврши измена и дополнување во тарифите за надоместоци за физички лица

Објавено

на

Стопанска банка АД – Скопје ги известува своите клиенти дека воведува нови и врши измена на некои од постојните надоместоци во тарифата за физички лица, при што ги утврдува следните надоместоци: (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

ТТК Банка: Известување за работно време на филијали и експозитури на 19.1.2022 година (среда)

Објавено

на

ТТК Банка АД Скопје ги известува своите почитувани корисници дека по повод претстојниот празник – Богојавление (Водици), на 19.1.2022 година (среда) ќе работат следните филијали и експозитури на Банката: (more…)

Продолжи со читање

Популарно