Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Како функционира и што нуди новата алатка Отворени финансии?

Објавено

на

Министерството за финансии со новата дигитална алатка “Отворени финансии” на увид на јавноста ги стави сите трансфери од буџетот на државата, како по извршените трансакции кон корисниците на буџетските сметки односно државните институции, така и кон економските оператори од приватниот и јавниот сектор за набавените стоки и услуги.

Платформата е надополнување на алатката “Отворени податоци” која беше промовирана за приказ на трошоците кои ги прават владините функционери. Следен чекор треба да биде и дигитален пристап до сите трошења на единиците на локалната самоуправа кои се и повеќе од потребни бидејќи општините се презадолжени, а градоначалниците често се обвинувани за непродуктивни трошоци.

Новата платформа “Отворени финансии” нуди приказ на приматели и даватели на средства од буџетот и може да пребарувате по назив, ако ве интересира состојбата со конкретна институција или буџетски корисник. Понатаму може да се пребарува и со еден генерален пребарувач.

Една од предностите на оваа алатка е можноста за преземање на графикони и табели со податоци во соодветен формат директно од самиот портал.

Опцијата календар ќе ви овозможи да пребарувате буџетски трансакции за конкретен датум или за одреден временски период, што значи дека ќе може да се прават и споредби.

Дигиталната алатка “Отворени финансии” треба да им послужи на новинарите кои прават истражувања како се распределува и троши буџетот, на невладините и граѓански организации кои вршат мониторинг на јавните пари и секако на секој заинтересиран граѓанин или компанија кои имаат интерес за увид во реализација на буџетот.

Засега забелешки за новата платформа е што има одредени багови во функционирањето од смартфон, односно откако ќе одберете институција како примател на буџетски средства скролањето ве враќа веднаш на врвот на листата со проблеми да листате надолу.

Оваа алатка е секако позитивна и е во “друштво” на алатката за преглед на реализацијата на капиталните инвестиции од буџетот. Затоа потребно е алатките дополнително да се развиваат и нудат повеќе информации за самиот контекст на работата на институциите.

Односно веќе имаме можност да видиме колку, каде и како се потрошени или наменети буџетските средства, но се уште недостасува поголем и подобар приказ на прашањето за што се потрошени парите и кој е ефектот.

Секако, за такви анализи потребни се и подлабоки истражувања, соработка, отвореност и придонес од самите институции кои треба да ја подобрат својата транспарентност и отчетност покрај тоа што Министерството за финансии е детерминирано да лансира се повеќе дигитални алатки за јавноста.

На порталот податоците ќе бидат обновувани на секои 15 дена, а има преглед од 2010 година наваму.

Анализи

Ова се најпрофитабилните акции во последните 20 години

Објавено

на

Цените на берзата растат и паѓаат секој ден, но најдобрите компании им носат вредност на своите акционери на долг рок. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Finance Think: Зголемувањето на минималната плата и пензиите може да има негативни последици

Објавено

на

По спроведената мисија со цел консултации за подготовка на Членот IV, Меѓународниот Монетарен Фонд ги оцени економските реформи во Северна Македонија со солиден потенцијал за справување со долгорочните предизвици. И покрај релативно позитивната оценка на економскиот раст, потезите во социјалната, даночната и пензиската сфера, заклучоците укажуваат на неколку економски и социјални политики, кои подолго време се дискутираат во македонската експертска јавност. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Предлог-буџет за 2020 вреден 3,9 милијарди – Дали е одржлив и на што најмногу ќе се троши догодина?

Објавено

на

Со Предлог буџетот за 2020 година растат социјалните трансфери, а ќе се одвојат повеќе пари за образование и здраство, ќе се зголемат платите на вработените во овие сектори, ќе се зголемат пензиите за 700 денари и ќе се плаќаат субвенции на бизнисмени за придонеси кои ќе ги зголемат платите од 600 до 6.000 денари. Според драфт верзијата на документот предвидено е и намалување на буџетскиот дефицит на ниво од 2,3% од БДП или 17.385 милиони денари во апсолутен износ. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange